Werken aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk en Sint-Bertinuskerk

Poperinge krijgt subsidies van het Agentschap Onroerend Erfgoed voor de restauratie van de zuidgevel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. De kerkfabriek kreeg ook een premie om de westtoren van de Sint-Bertinuskerk te restaureren. De stad investeert bijkomend in de beiaard.

De noordgevel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk werd in 2021 hersteld. Met de nieuwe erfgoedpremie van 89.405,89 euro kan de schade aan de zuidgevel nu aangepakt worden. De totale uitgave wordt geraamd op 144.792,36 euro exclusief btw.

Architectenbureau J&A Demeyere maakte een ontwerp. Na goedkeuring van het ontwerp volgt de aanbesteding. De aannemer zou na het zomerverlof moeten kunnen starten.

Beiaard Sint-Bertinuskerk

Aannemer Artes Woudenberg restaureert de westtoren van de Sint-Bertinuskerk. De kerkfabriek is opdrachtgever van het dossier, dat in 2018 werd opgemaakt. In de plannen waren de montage en hermontage van de beiaard voorzien, inclusief vervanging van de versleten componenten.

Verdere verbeteringen aan de beiaard waren niet subsidieerbaar. Poperinge beheert de beiaard en doet daarom zelf een extra investering. 

De beiaardklokken werden eind januari uit de toren gehaald en geïnspecteerd. Een beiaardklavier gaat normaal 30 tot 35 jaar mee. Het huidige klavier is 42 jaar oud en in slechte toestand. De aannemer maakte een offerte op voor een nieuw klavier en aanpassingen aan het torenuurwerk. De totale uitgave voor de opdracht wordt geraamd op 75.168,46 euro exclusief btw.

Gepubliceerd opdinsdag 28 februari 20238.00 u.