Zie jij bijen en hommels van plant tot plant vliegen? Ze zijn druk in de weer om bloemen te bestuiven. Planten in de serre groeien niet in hun natuurlijke omgeving en hebben geen bestuivers rond zich. Toch is bestuiving nodig om vruchten te produceren. Boer Mathieu kan het stuifmeel zelf op de bloem aanbrengen, maar dat is een arbeidsintensief werkje. Daarom koopt hij bestuivers aan. Meestal zijn dat hommels, want die kunnen zich beter oriënteren onder glas. Vanuit een kartonnen kast in het gewas vliegt een kleine kolonie hommels af en aan om de planten te bestuiven. Vanaf midden maart vliegen de hommels door de aardbeien om Mathieu veel mooie vruchten te bezorgen. Later verplaatst Mathieu de kasten naar de andere teelten of koopt hij nieuwe hommels aan. Wil je ook eens proeven van al het werk van de hommels? Koop een aardbeibakje uit de automaat.
Lessenpakket ‘Bloesems en bijtjes’
In lespakket ‘Bloesems en bijtjes’ leer je heel wat bij over bijen en bestuiving. Ken jij al het verschil tussen een hommel, een wesp en een bij? En kan je de verschillende soorten bijen opnemen? Ken je de taken van een imker? Of weet je uit wat honing precies bestaat? In dit lespakket, dat bestaat uit een werkboek voor de leerling en een lesboek voor de leerkracht, kom je het allemaal te weten.
Bijenspel HiveLife
Hivelife is een superleuk en educatief computerspel over bijen. Je leert op een speelse manier alles over ons milieu door de ogen van de bijen. In dit spel vind je puzzels, kwisvraagjes, memory, een doolhofspel, een bloementapijt, een nectarspel, en vang je larven, ... Had je nog een ideetje nodig voor je hoekenwerk? Download dan snel dit spel.
Week van de Bij
Op de website van de Week van de Bij vind je 28 inspirerende activiteiten om in de klas mee aan de slag te gaan. Ze zijn een ideale inspiratie om spelenderwijs en actiegericht een positief verschil te maken voor bijen en de biodiversiteit.
Naar de inspirerende activiteiten
Een bijzondere leuke fiche is die van de Stuifduivels
Achtergrondinformatie voor leerkrachten
In Inagro wordt onderzoek gedaan over land- en tuinbouw. Vanuit die opgedane kennis, wordt er advies gegeven aan West-Vlaamse landbouwers. Lees op de adviespagina over bijvriendelijk boeren hoe Inagro landbouwers informeert over welk voedsel de landbouwers kunnen voorzien voor bijen, welke gevaren er zijn voor de bijenpopulatie en hoe de boer kan omgaan met zijn gewasbescherming.
Doolhof
Wijs je de bij de weg naar de bloemen? Zoek de weg doorheen het doolhof
Boer zkt Bank kwam tot stand met steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsonwikkeling. Europa investeert in zijn platteland.