Poperinge is solidair met de getroffen gemeenten en hun bevolking in oosten van het land

Poperinge wil niet aan de zijlijn blijven staan.

Enkele vrijwilligers van de lokale brandweerpost van Brandweer Westhoek in Poperinge rukten met heel wat andere collega’s uit de Westhoek al uit om hun zwaar belaste collega’s te gaan bijstaan. Maar ook de stad Poperinge wil zijn steun betuigen en daadwerkelijk iets bijdragen aan de getroffen bevolking.

Kort nadat de omvang van de ramp duidelijk werd, lanceerden een aantal inwoners op sociale media al snel de oproep richting stadsbestuur om in actie te schieten. De overheden belast met het aanpakken van deze ramp appreciëren elke actie die hen kan ondersteunen maar vroegen via de diensten van Binnenlandse Zaken en via de gouverneur om niet massaal goederen te doneren. Goederen doneren op een moment dat de ware impact nog maar duidelijk aan het worden is, heeft weinig zin. Bovendien vergt dit een ganse logistieke operatie, terwijl men volop puin aan het ruimen is. Heel wat actoren zijn overigens betrokken, zodat niet meteen duidelijk is wie nu welk hulp nodig heeft, al dan niet verzekerd is en dergelijke meer.

We hebben alle begrip voor de goede bedoelingen, maar impulsieve reacties helpen dan ook niet altijd.

Nu is het moment wel aangebroken om iets tastbaars te doen.

De stad Poperinge zal in eerste instantie in het schepencollege van 9 augustus de storting van een solidariteitsbijdrage aan het Rode Kruis bespreken, bij wijze van algemene bijdrage.

Poperinge heeft een historische band met Vaux-sous-Chèvremont (daterend uit het begin van de Tweede Wereldoorlog, waarbij heel wat vluchtelingen gastvrij werden onthaald), thans deelgemeente van Chaudfontaine.

In tweede instantie zullen we dan ook contact opnemen met het gemeentebestuur van Chaudfontaine met de vraag welke nuttige bijdrage wij kunnen leveren aan de inwoners van Vaux-sous-Chèvremont. Symbolisch willen we graag de gemeente ondersteunen door het schenken van een stuk straatmeubilair, waarvan er ongetwijfeld ook veel vernield zal zijn door de overstromingen. Maar we willen ook financieel bijdragen.

We openen een zichtrekening (BE07 0910 2249 8066), waarop de Poperingenaars een gift kunnen storten. Het eindbedrag op 1 september vullen we graag aan met een bijkomende storting van de stad tot het hogere duizendtal om zo tot een mooi afgerond bedrag te kunnen komen.

Gezien de oproep op sociale media vanuit heel wat inwoners zelf kwam, zijn we overtuigd dat deze warme actie een succes moet worden!

Gepubliceerd opdinsdag 20 juli 202115.32 u.