Restafval vanaf april in containers

Vanaf 1 april 2021 verdwijnt de ‘witte zak’ uit het straatbeeld en stapt Poperinge over op het gebruik van grijze restafvalcontainers, in nauwe samenwerking met IVVO. Daarmee voert het stadsbestuur een van de vastgelegde acties uit het Meerjarenplan 2020-2025 uit. De overstap naar containers en de tarieven werd goedgekeurd in de recentste gemeenteraad.

Waarom?

Poperinge staat achter het principe van ‘de vervuiler betaalt’. Geen systeem past dit beter toe dan het diftar-systeem. Diftar staat voor gedifferentieerde tarieven. Dat betekent dat je betaalt per aangeboden kg in een container in plaats van per zak. Als je goed sorteert, kun je zo heel wat euro’s besparen. Wie minder afval produceert, betaalt minder. Het diftar-systeem wordt nu al toegepast voor de gft-ophaling.

Verder zijn er ook heel wat praktische voordelen aan een ophaling in containers. Bijvoorbeeld: een deel van het zwerfvuil op straat wordt veroorzaakt door stukgescheurde, opengebeten of rondgewaaide zakken. Met containers is dat verleden tijd.

Hoeveel zal dat kosten?

Voor gezinnen zal 1 kg restafval 0,20 euro kosten. Je hoeft niet te betalen per aanbieding, en ook niet per container. Er wordt geen waarborg gevraagd. Je hoeft de container ook niet aan te kopen. Je betaalt door vooraf geld op je diftar-rekening te zetten: hoe minder kilo’s afval je aanbiedt, hoe minder vaak je je rekening moet aanzuiveren.

Ook bedrijven zullen vrijblijvend gebruik kunnen maken van de restafvalcontainers. Zij betalen bovenop het tarief per kg ook nog een kleine bijdrage per aanbieding van de container, namelijk 1 euro voor de kleine containers (40 liter – 140 liter – 240 liter), en 4 euro voor een grote container (1100 liter). Dat is nodig om aan de verplichting te voldoen dat bedrijfsafval enkel kostendekkend door het stadsbestuur opgehaald mag worden.

Overweeg zeker ook een gft-container

De stad blijft wel kleine restafvalzakjes van 30 liter voorzien, tegen 11 euro voor een rol van 10 zakjes. Dat wordt dan wel de duurste optie om je afval aan te bieden. De stad raadt dus het gebruik van een container aan.

Wil je besparen op je restafvalfactuur en gebruik je nog geen gft-container? Overweeg dan zeker om ook een gft-container te beginnen gebruiken. Groente-, fruit- en tuinafval kost je maar 0,05 euro per kg! Een pmd-zak kost nog minder (0,15 euro per zak). Het loont dus zeker om goed te sorteren.

Hoe aanvragen?

In november zal ieder gezin van IVVO een brief ontvangen met een inschrijvingsstrook. Daarop zul je kunnen aanduiden welk formaat container je wenst. Je zult ook meteen de kans krijgen om een gft-container aan te vragen indien je die nog niet had. Er is keuze uit volgende formaten, zowel voor restafval als voor gft:

  •  40 liter (draagemmer)
  •  140 liter (rolcontainer)
  •  240 liter (rolcontainer)

IVVO voorziet ook een website voorzien worden om de aanvraag eenvoudig online in te dienen.

Syndici van appartementsgebouwen zullen vrijblijvend een aparte brief ontvangen voor het bestellen van grotere containers (770 liter - 1100 liter) voor gezamenlijk gebruik door de appartementsbewoners.

Hoelang nog witte zakken?

Voorlopig kun je nog tot in maart 2021 witte zakken aankopen tegen de huidige prijs. De stad blijft de winkels bevoorraden zolang bevoorraden. Vanaf 1 april 2021 start de ophaling met de containers, maar je zal de witte zakken nog kunnen opgebruiken tot eind augustus 2021. Die periode is voldoende om een begonnen rol op te gebruiken. De stad neemt geen rollen terug.
Koop dus enkel nog een nieuwe rol indien dat echt nodig is. Het heeft geen zin om grote voorraden in te slaan.

Klein of groot?

Twijfel je over het formaat? Op diverse locaties zal je de komende weken de verschillende formaten containers kunnen gaan bekijken.

Enkele voorbeeldjes van verbruik:

  •  zet je wekelijks 1 vuilzak buiten? Dan heb je voor de tweewekelijkse ophaling in containers voldoende met een container van 140 liter
  •  zet je wekelijks 2 of meer vuilzakken buiten? Dan zul je voor de tweewekelijkse ophaling in containers een container van 240 liter nodig hebben
  •  zet je niet iedere week een vuilzak buiten? Misschien heb je dan wel voldoende met een kleine container van 40 liter. Die neemt ook heel weinig plaats in, dus ideaal voor een kleine woning of flat.

De prijs per kilogram blijft dezelfde, welke formaat je ook kiest!

Blijk je achteraf verkeerd gekozen te hebben? IVVO kan je container achteraf nog komen ruilen.

Gepubliceerd opdinsdag 27 oktober 20209.00 u.