Poperinge treft voorbereidingen voor woonproject Weeuwhof

Eind 2021 engageerde Poperinge zich samen met de provincie West-Vlaanderen om een innovatief woonproject op te starten in het Weeuwhof. De provincie investeert 1.000.000 euro en wordt mede-eigenaar van het project. De gemeenteraad keurde eerder al een samenwerkingsovereenkomst goed. Nu volgde de dubbele optieovereenkomst.

Het Weeuwhof in het centrum van Poperinge dateert uit 1769 en staat nu leeg. De stad wil het waardevolle onroerend patrimonium grondig restaureren, maar tegelijk de historische waarde van de gebouwen behouden. De provincie selecteerde het Weeuwhof voor een project rond innovatieve woonvormen. De site biedt kansen voor nieuwe betaalbare woonoplossingen zoals cohousing.

Architectenbureau VOLT uit Gent kreeg de opdracht om dit project uit te werken. In oktober 2023 sloten Poperinge en de provincie West-Vlaanderen een overeenkomst af. De provincie geeft geen subsidie, maar investeert mee, waardoor ze mede-eigenaar wordt. Het volledige project wordt geraamd op 3.000.000 euro, de provincie neemt daarvan 1.000.000 euro op zich. Nu verbindt Poperinge zich ertoe om de site tot en met 31 oktober 2029 enkel te verkopen aan de provincie volgens de bepalingen in de samenwerkingsovereenkomst.

Erfgoedpremie

Poperinge diende een aanvraag voor een erfgoedpremie in bij het Agentschap Onroerend Erfgoed. Onlangs bevestigde het agentschap dat het dossier in aanmerking komt voor een subsidie van maximum 500.000 euro. In het volgende deel van de oproepprocedure wordt beslist of dat bedrag effectief wordt toegekend.

Intussen wordt ook de omgevingsvergunning aangevraagd. De werken moeten in het najaar van 2025 starten en zouden dan tot in het voorjaar van 2027 duren.

Gepubliceerd opdinsdag 2 juli 202416.01 u.