De stad werkt samen met de politie en jongeren aan een positief fuifbeleid. Verschillende actiepunten maken het eenvoudiger om fuiven veilig te organiseren.
Enkele richtlijnen worden verduidelijkt, zodat ze vlotter leesbaar zijn. De vergunningsbrief wordt een checklist en er komt een duidelijke gids met verwachtingen voor de interne bewakingsdienst. Die bewakers krijgen ook opvallende t-shirts, zodat ze meteen herkenbaar zijn voor ordediensten en fuifgangers.
Daarnaast wijzigt Poperinge het reglement voor externe security. Erkende verenigingen met een actieve jeugdwerking zullen een toelage voor externe security op fuiven kunnen aanvragen, als ze aan enkele voorwaarden voldoen.
Kwaliteitslabel
Organisatoren vullen na hun fuif een feedbackformulier in, zodat problemen meteen aangepakt worden. Ook het kwaliteitslabel voor fuiven, Top of Pops, werd herwerkt. Poperinge werkte hiervoor samen met de werkgroep fuiven en de jeugdraad en organiseerde een bevraging onder jongeren en fuiforganisatoren.
Er komt onder andere een onderscheid tussen fuiven in stadsgebouwen en fuiven in tenten of loodsen. Die vragen doorgaans andere voorbereidingen, waardoor er in een tent of loods vaak minder tijd is om de zaal te decoreren. Jongeren adviseren daarnaast om meer non-alcoholische dranken en vegetarische snacks te voorzien.
Organisatoren kunnen het label via de website van Poperinge aanvragen. Poperinge wil van Top of Pops hét kwaliteitslabel voor fuiven maken, zodat organisatoren dit ook in hun promotie kunnen meenemen. Je vindt alle info op www.poperinge.be/organiseren.