Poperinge opent rouwregister voor overleden Henri d’Udekem d’Acoz

Het Poperingse stadsbestuur vernam vanmorgen het overlijden van haar oud-burgemeester Henri d’Udekem d’Acoz. De stad drukt haar medeleven uit aan de familie en opent een rouwregister.

Graaf Henri d’Udekem d’Acoz was gedurende 50 jaar actief als advocaat en speelde bovendien 50 jaar een prominente rol in de Poperingse politiek. Hij werd op 1 september 1960 burgemeester van Proven, als jongste burgemeester van het land. Vervolgens was hij ook burgemeester van de fusiegemeente Proven-Krombeke.  In 1977 – na de gemeentelijke fusies – werd hij eerste schepen van Poperinge om er vanaf 1982 als burgervader op te treden. “Ik was een fiere burgemeester en dat van een fantastische stad”, vertelde hij eind 2019 nog aan de redactie van de Poperingse Stadskrant.

Voorzitter van de provincieraad


Henri d’Udekem d’Acoz was vanaf 1971 ook actief in de provincieraad, waar hij in 1985 tot voorzitter werd verkozen en bijgevolg een belangrijke stem aan de Westhoek gaf in Brugge.
In 2005 gaf de graaf de burgemeestersjerp door aan huidig burgemeester Christof Dejaegher, en stopte toen ook wegens gezondheidsredenen met de advocatuur.

Rouwregister

Poperinge hangt de vlaggen halfstok voor het stadhuis en neemt vanavond op de gemeenteraad een minuut stilte in acht voor de overleden oud-burgemeester. Op het stadhuis wordt een rouwregister geopend. Op deze website kon je eveneens het online rouwregister invullen. De rouwbetuigingen worden overgemaakt aan zijn familie.

Gepubliceerd opmaandag 30 augustus 202115.16 u.