Poperinge neemt actief deel aan de nationale naaiactie

Poperinge neemt actief deel aan de nationale naaiactie, waarbij burgers zelf mondmaskers tegen de verspreiding van het coronavirus maken.

Dit als aanvulling op de bestelling die de stad eerder deze week deed om voor elk van de inwoners een mondmasker te kopen. Inwoners zullen de maskers thuis kunnen maken met stof die het stadsbestuur hen bezorgt. Er zijn drie patronen, waarvan één voor kinderen. Lokaal Dienstencentrum De Bres neemt de organisatie en coördinatie van de actie op zich.
 
Afgelopen vrijdag heeft de Nationale Veiligheidsraad aangekondigd dat het dragen van stoffen mondmaskers een belangrijke rol zal spelen bij de versoepeling van de maatregelen vanaf 4 mei. Het dragen van een mondmasker wordt verplicht vanaf 4 mei op het openbaar vervoer, voor iedereen vanaf 12 jaar. Op het werk is een mondmasker verplicht als er geen anderhalve meter kan gegarandeerd worden. In een latere fase (15/18 mei) zullen mondmaskers ook verplicht zijn op school, voor het schoolpersoneel en de kinderen van het secundair onderwijs. 
 
Een mondmasker dragen is een aanvulling op eerdere richtlijnen, zoals handhygiëne, afstand bewaren, … . Het stadsbestuur heeft ook reeds een bestelling van 30.000 herbruikbare mondmaskers geplaatst om voor iedere inwoner één exemplaar te voorzien. Iedereen zal ook twee filters ontvangen die in eigen maskers gebruikt kunnen worden.
 
Het idee kwam van de Poperingse Naaiclub die wekelijks samenkomt in De Bres. Het is overgenomen en bekrachtigd door het stadsbestuur. De stad verwacht inderdaad 30.000 mondmaskers die ze in groep heeft kunnen bestellen. Dat is één per persoon, maar dit blijft weinig. Zeker personen die in de zorg werken en de sociale distance-regels niet altijd kunnen volgen, hebben er meer nodig. Bij intensief gebruik (bijv. veel praten) moeten mondmaskers om de vier uur immers kunnen gewisseld worden. Het is de bedoeling dat bij onze actie zowel leden van de naaiclub, maar ook anders burgers hieraan kunnen meewerken.
 
Het streefdoel van de lokale naaiactie is om 5 000 mondmaskers te maken. Dit zal in de formaten Large, Small en Kinderen gebeuren. De buitenkant van de maskers zal in kleur zijn,  de binnenkant telkens in het wit.

Wie bereid is maskers te naaien, kan via dit formulier op de website alle nodige materiaal bestellen. Je kan het pakket met alle materiaal ook telefonisch bestellen via 057/346 500. Leden van de naaiclub zullen dan pakketten met stof, garen en andere toebehoren zoals een handleiding samenstellen. Elk pakket zal bestaan uit materiaal voor 5 kindermaskers en telkens 10 maskers in de groottes Small en Large. Die pakketten zullen ofwel door gemeenschapswachten aan huis geleverd worden, of op een aantal vaste plaatsen kunnen worden opgehaald:

  • in het centrum: Lokaal Dienstencentrum De Bres - op dinsdag en vrijdag van 10 tot 11 u. 
  • OC De Croone Proven - op dinsdag van 13.30 tot 14.15 u.
  • OC De Bollaard Watou - op vrijdag van 16 tot 16.45 u.
  • OC d' Hoge Schole Abele - op vrijdag van 14.45 tot 15.30 u.
  • OC Bampoele Krombeke - op dinsdag van 16 tot 16.45 u.
  • OC Rookop Reningelst - op vrijdag van 13.15 tot 14 u.
  • Buurtsalon Roesbrugge - op dinsdag van 14.45 tot 15.30 u.
     

Eenmaal de mondmaskers gemaakt, worden ze opnieuw via de dezelfde afhaalpunten aan de stad bezorgd. Wie geen stof van de stad gebruikt maar mondmaskers maakt met eigen stof en die wil schenken, kan ook hun mondmaskers op die momenten afgeven.

Het stadsbestuur zal de mondmaskers in een eerste fase bedelen en ter beschikking stellen aan kinderen vanaf 12 jaar, alsook aan de leerkrachten van het basis- en middelbaar onderwijs. De bedeling zal in papieren zakken gebeuren.

Over de timing en de manier waarop de gemaakte mondmaskers aan de genoemde doelgroepen worden bedeeld, wordt later nog beslist en gecommuniceerd.

 

Gepubliceerd opdonderdag 30 april 202016.51 u.