Stappenclash BE-Alert: meteen verwittigd bij een noodsituatie

Autodelen

Een eigen wagen kost je gemiddeld zo’n 4000 euro per jaar. Verzekering, taksen, afschrijving, onderhoud en verbruik... voor wie een gemiddeld loon heeft, komt dit neer op 3 maanden fulltime werken per jaar.

Gemiddeld staat een auto 23 uur per dag stil, het overwegen waard dus om aan autodelen te denken. Zo deel je de kosten en spaar je al gauw een reis per jaar uit!

Voor wie is autodelen interessant?

Je hebt al een tijdje een eigen wagen, maar gebruikt die niet zo vaak of voor zeer korte verplaatsingen. De kosten van de auto wegen uiteindelijk wel zwaar door op je budget, terwijl je voor de meeste van je verplaatsingen wel een ander vervoersmiddel zou kunnen gebruiken.

Of je doet het al jaren zonder auto, maar dat leidt soms tot praktische problemen. Vooral voor grote boodschappen, ritten naar het containerpark, uitstapjes ’s avonds laat of bezoekjes aan familie ‘op den buiten’ zou een auto handig zijn.

Of je gezin heeft 2 wagens, maar eigenlijk heb je die 2de wagen maar af en toe nodig en zou je hem liever verkopen?

In Nederland is autodelen al een groot succes en ook in Vlaanderen maken steeds meer mensen gebruik van gedeelde auto’s.
Autopia en Cambio spelen hierin een belangrijke voortrekkersrol. Autopia vzw ondersteunt mensen die zelf een auto willen delen en Cambio koopt zelf wagens aan die daarna gedeeld worden met alle leden van de organisatie. Het initiatief draagt bij tot een verminderde milieubelasting en minder parkeerdruk in de stad. Eén cambiowagen vervangt namelijk minstens acht tot twaalf particuliere wagens in de buurt.

Zelf een auto delen (particulier autodelen)

Zelf een auto delen is een systeem waarbij meerdere mensen om beurten gebruik maken van één of meerdere gezamenlijke auto’s. Je hoeft dus niet noodzakelijk een auto te hebben om er gebruik van te kunnen maken. Autodelen kan je overal en op elke manier. Het komt er voornamelijk op neer om de juiste mensen te vinden en een autodeelsysteem te kiezen dat jullie het best past. Misschien zoek je iemand die jouw  (tweede) wagen tijdens het weekend wil gebruiken, of zoek je een wagen voor af en toe overdag, terwijl iemand anders de wagen enkel ’s avonds nodig heeft.

De algemene kosten zoals aankoop, onderhoud en verzekering worden gedeeld, waardoor het gebruik van een auto een stuk goedkoper is.
Dit leidt automatisch tot een doordacht autogebruik en minder autokilometers.

Autopia is het Vlaams steunpunt voor particulier autodelen en behartigt de belangen van autodelers in Vlaanderen. Autopia helpt kandidaat-autodelers, startende autodelers en langdurige autodelers bij vragen, problemen en het zoeken van kandidaat-autodelers in de buurt.

Meer info op www.autodelen.net

Jouw voordelen als je kiest voor autodelen:

  • Autodelen is merkbaar goedkoper dan individueel autobezit. Bovendien heb je door de regelmatige afrekening een klare kijk op de reële kosten van je autogebruik.
  • Bij particulier autodelen worden de taken (onderhoud, keuring, carwash, enz.) onder verschillende mensen verdeeld. 
  • Kies je voor het cambiosysteem, dan zorgt cambio voor het onderhoud, carwash en de verzekering.
  • Dit maakt autodelen minder tijdrovend en praktischer.
  • Kies je voor het cambiosysteem, dan heb je keuze uit meerdere modellen auto’s. Bovendien kan je ook cambioauto’s uitlenen in andere cambiosteden, ideaal om te combineren met de trein.
  • Minder met de auto rijden betekent meer lichaamsbeweging, en dus een betere gezondheid. Minder met de auto rijden is uiteraard ook goed voor het leefmilieu!
  • Door een auto te delen kom je met nieuwe mensen uit je buurt in contact. 
 

Op deze pagina