BE-Alert: meteen verwittigd bij een noodsituatie

Milieuvriendelijke kantoormaterialen

Kantoorartikelen zorgen (zeker in administraties) voor een grote afvalberg. Vooral papier wordt nog op grote schaal gebruikt en komt vaak in de afvalstroom terecht. Bovendien verbruiken de vele elektrische apparaten heel wat stroom en kunnen ze belastend zijn voor het milieu.

Papier

Het papierverbruik zorgt voor een grote druk op bossen. Bovendien is de productie ervan zeer vervuilend. Het papierverbruik verminderen is heel belangrijk. Hier volgen enkele tips:

  • Beschrijf papier zoveel mogelijk aan beide kanten
  • Gebruik de achterkant van papier (bv. mislukte kopieën en eenzijdig beschreven schrijfpapier) als kladblaadjes, leg ze bij de telefoon om boodschappen of telefoonnummers te noteren.
  • Kopieer zoveel mogelijk dubbelzijdig.
  • Print enkel iets uit als het echt nodig is en maak gebruik van het afdrukvoorbeeld voor laatste aanpassingen.
  • Maak gebruik van andere informatie- en communicatiebronnen (e-mail, diskettes enz.).
  • Het gebruik van papier is echter niet uit te sluiten. Hou daarom bij de aankoop van papier rekening met volgende tips:
  • Kies voor papier met een milieulabel (Blauwe Engel label, Nordic Swan label).
  • Kies voor papier dat gebleekt is zonder chloor of chloorderivaten.
  • Kies voor papier met gerecycleerde vezels.

 

Kantoorapparaten

Ook kantoorapparaten zijn milieubelastend. Computers, faxen, printers enzovoort zijn op ieder kantoor maar ook bijna in elk huishouden aanwezig. Bij deze artikelen schuilt het probleem in het grote energieverbruik, zowel in actieve als in inactieve stand. Let dus vooral op keurmerken bij de aankoop en zorg bij het gebruik dat de toestellen tijdig uitgeschakeld worden. Vermijd het gebruik van stand-by. Deze stand verbruikt zeer veel energie, zonder dat u er weet van hebt.

 

Andere kantoorartikelen …

Naast papier bestaat er nog een groot assortiment kantoor- en/of schoolartikelen. Hierbij is het belangrijk om enkel te kopen wat u werkelijk nodig hebt en alleen de nodige hoeveelheden. Doorslaggevend is het gebruik van herbruikbare artikelen. Deze artikelen zijn duurzaam, besparen op grondstoffen en beperken de afvalberg. Let daarbij ook zoveel mogelijk op het gebruikte productieproces en de gebruikte grondstoffen en kies voor de milieuvriendelijkste oplossing.

Let bv. bij de aankoop van potloden, vul- en balpennen op de navulbaarheid van deze producten. Een pen met een convertor (een inktzuigsysteem die in de pen is ingebouwd) is het milieuvriendelijkst, pennen met wegwerpvullingen zijn ook nog aanvaardbaar. Pennen uit gerecycleerd papier of karton brengen weinig afval mee en bevatten gerecycleerd materiaal! Pennen uit composteerbare materialen (bv. maïs, PLA) zijn een alternatief voor het traditionele plastic.

Correctiemiddelen zijn eigenlijk overbodig en vervuilend. U kunt fouten ook netjes doorstrepen of een klein stukje etiket over de fout kleven. Indien u toch correctiemiddelen wilt gebruiken, kies dan voor correctiemiddelen die oplosmiddelvrij zijn of die een oplosmiddel bevatten op waterbasis (zoals bv. een correctielint).