Stappenclash BE-Alert: meteen verwittigd bij een noodsituatie

Tips om te besparen op verwarming

Met het aanpassen van je gedrag kan je al een eerste stap zetten in het besparen op je energiefactuur. Maar wil je nog verder gaan, dan kan je eens kijken hoe je je huis zo kan (ver)bouwen dat je een minimum aan energie nodig hebt om je huis te verwarmen.

 

Isoleren van dak

De meeste warmte van je huis gaat verloren via het dak. Met het isoleren van je dak hou je dus heel veel warmte binnen en verlies je dus minder energie. 

Isoleren van muren

Ook via de buitenmuren verlies je warmte. Vroeger was isoleren in de buitenmuren geen gewoonte, maar in nieuwbouw wordt het nu zeker toegepast. Ook bij verbouwingen kan je nagaan of het mogelijk is om je buitenmuur te isoleren. 

Ventileren

Geen isolatie zonder ventilatie. Een goed geïsoleerd huis kan voor problemen zorgen indien niet goed wordt geventileerd. Dit betekent dat de vervuilde lucht (met vocht) wordt afgevoerd en verse lucht wordt binnengebracht. Hiervoor bestaan diverse systemen, al dan niet mechanische gestuurd.

Hoogrendementsglas

Ramen zijn absoluut geen goede isolator, maar er zijn wel grote verschillen tussen het soort glas. Kies dan ook zeker voor glas met een lage K-factor (maximum 1,1). Ook voor oud dubbel glas loont het zeker de moeite om deze te vervangen.

Verwarmingsinstallatie

Is je ketel aan vervanging toe of al redelijk van leeftijd, overweeg dan zeker de aanschaf van een hoogrendementsketel. Laat deze ook goed afstellen. Je zal zeker het verschil merken op je energieverbruik.

 

Wie zijn huis aanpakt moet daar uiteraard wat middelen voor voorzien, maar tegenwoordig kan je heel wat premies krijgen zodat de kosten lager liggen. Bovendien kan je ook beroep doen op een groene lening en heb je ook fiscale voordelen. Alle info hieromtrent vind je op de site www.energiesparen.be.