Popsjot viert tiende verjaardag met groot eindzomerfeest

Na twee zomervakanties met coronabeperkingen biedt Poperinge weer een normale werking van Popsjot en de speelpleinwerkingen aan. Popsjot programmeert deze vakantie 54 kampen en 41 dagactiviteiten, samen goed voor 2443 deelnemers. De werking bestaat tien jaar, op 30 augustus volgt een eindzomerfeest voor alle kinderen van IBO Hopsakee, Popsjot en de speelpleinwerkingen in Poperinge en deelgemeenten.

Popsjot laat jongeren van 4 tot 14 jaar een leuke tijd beleven in het centrum van Poperinge. Er is voor elk wat wils; van theater- of sportkampjes tot dagactiviteiten zoals koken, knutselen en leuke uitstapjes. Ook de speelpleinen hebben de vakantie goed ingezet.

Van Grabbelpas tot Popsjot

In 1995 stapte de jeugddienst mee in het project 'Grabbelpas' van de Vereniging Vlaamse Jeugddiensten (VVJ). Grabbelpas organiseerde activiteiten voor kinderen van 6 tot 12 jaar. In 1995 schreven 98 kinderen zich in, in 2012 waren dat er al 801.

Vanaf 2000 nam Poperinge ook deel aan Pas Partoe, een intergemeentelijke samenwerking met de buurgemeentes. Daardoor werden de krachten en financiële middelen gebundeld en het activiteitenaanbod uitgebreid. Ook intern was er een groot aanbod aan activiteiten, zowel de jeugddienst als sportdienst organiseerden activiteiten en kampjes. Inschrijven gebeurde telkens bij de organiserende dienst. In die wirwar van activiteiten werd het voor de ouders steeds moeilijker om door het bos nog de bomen te zien. Er was nood aan een overzichtelijk aanbod en een gebruiksvriendelijke inschrijfmodule. Zo zag Popsjot in 2012 het levenslicht.

De naam Popsjot verwijst naar de vier betrokken vrijetijdsdiensten: Poperinge - Sport - Jeugd - Cultuur (de C werd in een O verwerkt) en Toerisme. Ouders kunnen hun kinderen nu online inschrijven, het aanbod is overzichtelijker en gebruiksvriendelijker. Ondertussen groeide het aantal unieke deelnemers al naar 943.

Feest voor iedereen

De tiende verjaardag van de werking wordt op 30 augustus gevierd met een groot eindzomerfeest in JOC De Kouter, van 13 u. tot 16 u. Alle kinderen van Popsjot, IBO Hopsakee en de speelpleinwerkingen in Poperinge en deelgemeenten kunnen er gratis genieten van verschillende activiteiten; een springkasteel, grime, pannavoetbal, ...

De jeugddienst wil ook inzetten op vrije tijd en jeugdwerk voor iedereen. Zowel voor inschrijvingen bij Popsjot als bij de speelpleinwerkingen kunnen ouders die het moeilijk hebben een kortingstarief krijgen via de UiT-pas.

Je vindt het aanbod voor de zomervakantie op www.popsjot.be. Je kan je inschrijven tot een week voor het kamp of de activiteit.

Gepubliceerd opdonderdag 7 juli 202214.30 u.