Nieuws uit de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 31 maart 2025

Korte nieuwsberichten uit de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van maandag 31 maart 2025.

Rapportering over het Lokale Energie- en Klimaatpact

Om klimaatacties uit het Lokale Energie- en Klimaatpact op te volgen, is er jaarlijks een rapportering. Poperinge moet dit voor 2023-2024 tegen 1 mei 2025 indienen via het Klimaatpactportaal. Uit het rapport komen enkele conclusies:

  • Poperinge heeft sinds 2021 slechts 886 bomen - 4,45% van het beoogde aantal bomen - geplant. Nieuwe bossen worden in deze cijfers niet meegenomen. Sinds 2021 werden er door het Agentschap Natuur en Bos in Poperinge 70.000 bomen geplant, goed voor een 40-tal hectare nieuw of compensatiebos.
  • Extra hagen, geveltuinbeplanting en natuurgroenperken verlopen succesvol, dankzij de inspanningen van de stedelijke groendienst en het Regionaal Landschap Westhoek.
  • Collectieve renovaties en coöperatieve hernieuwbare energieprojecten blijven achter, maar er zijn wel ondersteunende initiatieven zoals een klimaattafel, thermografische gevelscans, groepsaankopen voor zonnepanelen en heel wat ontzorging en energieadvies door de Habito-woonwinkel en het Energiehuis.
  • Deelmobiliteit groeit met de uitbreiding van autodeelplatforms (Flexigo en Claus2You) en de introductie van deelfietsen.
  • De laadinfrastructuur wordt uitgebreid, met extra locaties voor laadpalen en een hoger percentage laadpuntequivalenten dan het Vlaamse gemiddelde.
  • Sinds 2021 registreerden we nog geen extra fietspaden in Poperinge. Er zijn wel nieuwe projecten in voorbereiding, zoals de geplande fietspaden tussen Krombeke en Westvleteren en tussen Poperinge en Westouter.
  • Waterbeheer en ontharding worden aangepakt, maar extra opvang van hemelwater blijft een aandachtspunt. Er werd recent een droogte- en hemelwaterplan opgemaakt.
  • Er werden energie- en CO2-besparingen gerealiseerd in het stadspatrimonium door onder andere heel wat extra zonnepanelen op stadsgebouwen. Ook de geplande kleine windmolens in de sportzone zullen het aandeel lokaal geproduceerde hernieuwbare energie doen stijgen. Fluvius heeft een derde van onze openbare verlichting omgeschakeld naar ledlampen en voorziet om tegen 2028 alle openbare verlichting te verledden.
  • Lokale warmte- en sloopbeleidsplannen moeten nog opgemaakt worden.

De ondertekenaars van het pact ontvangen financiële ondersteuning. Poperinge kreeg 108.890 euro in 2023 en 108.900 euro in 2024. Er wordt gevraagd om binnen de twee jaar minstens het dubbele van die subsidie te investeren in lokale klimaatacties. In het rapport vermeldt Poperinge de uitgaven voor klimaatprojecten. In de voorbije twee jaar werd er meer dan 1.000.000 euro geïnvesteerd.

Openbare verkoop grond en gebouw Deken De Bolaan

In het goedgekeurde meerjarenplan 2022-2025 zijn kredieten voorzien voor de verkoop van de grond en het gebouw op de hoek van de Mandeldreef en de Deken De Bolaan. Het stuk heeft een kadastrale oppervlakte van 1.754m. De raad hechtte goedkeuring aan de openbare verkoop via het biedingsplatform Biddit.

Beheer en onderhoud van riolering langs gewestwegen

Langs gewestwegen zijn rioolbeheerders/gemeenten en het AWV partners om regen- en afvalwaterleidingen aan te leggen en te beheren. In de loop der jaren groeiden afspraken, die van plaats tot plaats verschillen. Dit zorgde voor veel onduidelijkheid. Daarom worden enkele basisprincipes en uniforme afspraken vastgelegd. Die komen er na overleg tussen het AWV, de rioolbeheerders, meerdere gemeenten, VVSG, AquaFlanders, MOW en de VMM. De gemeenteraad keurt de overeenkomst en de basisprincipes goed.

Deelname openbare verkoop woning Veurnestraat

Poperinge neemt deel aan de openbare biedingsprocedure om een woning in de Veurnestraat aan te kopen. De woning ligt samen met het handelspand ernaast bij het Sociaal Huis en biedt perspectieven voor toekomstige ontwikkelingen van de administratieve site.

Gepubliceerd opdinsdag 1 april 20259.00 u.