Nieuwe inwoners maken kennis met de Kei van Poperinge

Op zaterdag 30 oktober werd een honderdtal nieuwe Poperingenaars verwelkomd. Ze woonden de inhuldiging van de Kei van Poperinge bij, die sinds deze week een tijdelijke plaats kreeg aan de Vroonhofsite.

Na anderhalf jaar uitstel door coronamaatregelen, kon het onthaal van de nieuwe inwoners weer plaatsvinden. In totaal 1268 mensen die tussen september 2019 en nu naar Poperinge verhuisden kregen een uitnodiging.

Ongeveer honderd nieuwe keikoppen schreven zich in en kregen een rondleiding door de binnenstad, met de Vroonhofsite als eindhalte. Burgemeester Christof Dejaegher onthulde er het kei-monument.

Eerbetoon aan keikoppen

De Kei van Poperinge verscheen in 1987 op de Grote Markt, naar aanleiding van de 800ste verjaardag van de vrijdagmarkt. De kei van 1650 kg is een eerbetoon aan de Poperingenaren, die ook wel eens keikoppen genoemd worden. Die bijnaam is een overblijfsel van hun hardnekkige strijd om de lakennijverheid in de middeleeuwen.

Toen de markt heraangelegd werd, werd het monument tijdelijk weggehaald. Het stadbestuur besloot om de Kei nu een plaats te geven op de Vroonhofsite. Wanneer de site volledig heraangelegd is krijgt hij er een definitieve plaats, voorlopig kan je hem op het grasveld vooraan bewonderen.

Gepubliceerd opvrijdag 29 oktober 202116.41 u.