Plannen voor nieuwe begraafplaats Proven klaar

Het voorbije jaar werden op Poperings grondgebied heel wat investeringen uitgevoerd op de begraafplaatsen. In het voorjaar van 2021 starten de werken aan een nieuwe begraafplaats in Proven.

In navolging van de nieuwe begraafplaats in Watou, werden eerder al voorbereidingen getroffen om ook in Proven een nieuwe begraafplaats te voorzien. Vanuit het Ruimtelijk Uitvoeringsplan werd de locatie vastgelegd in de omgeving van de school, via het Alexisplein, slechts op 150 meter van het bestaande kerkhof.

Geborgen en natuurlijk

Landschapsarchitect Andy Malengier uit Zonnebeke zorgde voor het ontwerp. Hij tekende eerder al de nieuwe begraafplaats van Watou en de nieuwe look voor de begraafplaats Ter Ruste uit.

Het ontwerp voorziet een inkomplein, een kinderbegraafplaats, een ceremoniële afscheidsplaats, een strooiweide met zicht op het landschap, urnevelden en voldoende ruimte voor grafkelders. Het terrein wordt opvallend groen ingericht met verhoogde bermen en bomen. De verschillende zones binnen de begraafplaats worden met hagen van elkaar gescheiden. Zo streeft het ontwerp een geborgen en natuurlijke sfeer na.

Winterbedding

Aansluitend aan het perceel van de nieuwe begraafplaats liggen de Kerkhofbeek en de Haringebeek. Na overleg met de provincie werd beslist om op het terrein een bijkomende winterbedding aan te leggen, als extra buffer voor het dorp en de omgeving bij hevig regenweer. De aanleg van deze winterbedding gebeurt in regie van de provincie. Een deel van de afgevoerde aarde wordt hergebruikt voor de verhoogde bermen op de begraafplaats.

De kosten voor de volledige inrichting van site worden geraamd op 192.977 euro (excl. BTW). De gemeenteraad keurde het bestek, de plannen, de raming en de plaatsingsprocedure voor deze opdracht goed. Nu kunnen de vergunningsprocedure en de overheidsopdracht tot uitvoering opgestart worden. Wellicht in het late voorjaar 2021 kunnen de werken op het terrein starten.

 

 

Gepubliceerd opdinsdag 1 december 20209.00 u.