Met ‘tHOPdrank lanceert Poperinge een vernieuwend project dat jongeren van 18 tot 30 jaar uitdaagt om hun eigen alcoholvrije hopdrank te ontwikkelen. Met steun van LEADER Westhoek en in samenwerking met Keurbroederschap De Witte Ranke en vzw Hop wil de stad jongvolwassenen opnieuw verbinden met de rijke hoptraditie van de streek.
Het project stimuleert de ontwikkeling van alcoholvrije dranken met hop als basis. Hop is een grondstof die vaak met bier wordt geassocieerd, maar die veel meer te bieden heeft. In de Verenigde Staten zijn hopwaters al een tijdje populair, en hier in Poperinge werd onlangs een hop-gembersiroop ontwikkeld. 'tHOPdrank wil een stapje verder gaan en de voordelen van hop voor welzijn ontdekken. Het doel is om een duurzaam streekproduct te creëren dat niet in competitie gaat met bestaande dranken, maar deze juist aanvult en versterkt.

Trots op hop
Hop is meer dan een product, het is een deel van de identiteit van Poperinge. Helaas is de verbinding tussen de lokale bevolking en de hopteelt in de loop der jaren verwaterd. Het leaderproject ‘tHOPdrank wil de trots rond hop laten heropleven, met als specifieke doelgroep jongeren tot 30 jaar, want zij zijn de toekomst van de lokale cultuur en tradities.
Jongeren kunnen zich inschrijven in groepjes van 2 of 3 personen, waarbij minstens 1 persoon uit Poperinge moet komen. Gedurende een intensief traject duiken de deelnemers in het volledige productieproces, van hopteelt tot het creëren van een eigen alcoholvrije drank. Daarnaast nemen ze deel aan workshops, bezoeken ze lokale hoptelers en krijgen ze de kans om samen te werken met experts uit de hopsector, lokale bedrijven en bierkenners. Ze leren alles over hopteelt, productontwikkeling en marketing.
Het hoogtepunt? Een prominente plek op de Bier- en Hoppefeesten 2026 in Poperinge, met een stand in het Hopmuseum, waar ze hun drank kunnen presenteren en verkopen.
Klik hier voor meer informatie
Brede betrokkenheid
Daarnaast worden verschillende open sessies georganiseerd voor alle jongeren, ongeacht of ze deelnemen aan het ontwikkeltraject. Denk aan een hackathon over hop in het Hopmuseum, smaakworkshops en creatieve sessies. Jongeren krijgen de kans om actief bij te dragen aan het behoud en de promotie van de lokale hopcultuur.
Wat na het traject?
‘tHOPdrank is slechts het begin. De opgedane kennis zal gebruikt worden om nieuwe edities van het project te lanceren onder de naam 'tHOPidee, met nieuwe productcategorieën, van voedingsproducten tot geurige innovaties. De mogelijkheden zijn eindeloos.