Jeugdverenigingen zetten zich in voor pleegkinderen

Poperinge wil zich als pleegzorgstad engageren om pleegkinderen meer te betrekken bij buitenschoolse activiteiten. De stad stelde samen met verschillende lokale jeugdbewegingen een charter op, om te tonen dat elk kind welkom is, ook als het maar een korte periode aanwezig is.

Poperinge mag zich sinds november 2023 pleegzorgstad noemen. Er zijn intussen 25 actieve pleeggezinnen.

Pleegkinderen of kinderen die in crisispleegzorg terecht komen, vallen soms uit de boot bij buitenschoolse activiteiten, omdat ze bijvoorbeeld niet elke week kunnen deelnemen. Daar wil Poperinge samen met jeugdverenigingen verandering in brengen. Alle jeugdbewegingen willen pleegkinderen, net als alle andere leden, een veilige en ondersteunende omgeving bieden.

Verbondenheid

Met het charter engageren de verenigingen zich om ook kinderen in crisissituaties op te nemen en te begeleiden, ook al kunnen ze maar een paar keer deelnemen aan activiteiten. De stad moedigt de jeugdbewegingen aan en geeft de nodige ondersteuning om aan een inclusieve gemeenschap te werken, waarin ook pleegkinderen alle kansen krijgen om zich verbonden te voelen.

Pleegzorg West-Vlaanderen is blij met het initiatief, dat een positieve impact zal hebben op het leven van pleegkinderen. Poperinge is de eerste stad die dit engagement aangaat.

Gepubliceerd opdinsdag 2 juli 202416.03 u.