Poperinge hartveilig

Krijgt iemand op straat of in een openbaar gebouw een hartstilstand, dan is de kans klein dat er net een arts in de buurt is. Wachten op de ziekenwagen duurt lang. Zelf ingrijpen is de boodschap! Start de reanimatie en laat zo snel mogelijk een AED brengen.

Wat is een AED?

De Automatische Externe Defibrillator (of kortweg AED) is een apparaat waarmee men veilig een elektrische schok kan geven aan iemand die een hartstilstand heeft gekregen. Het toestel herstelt hiermee het hartritme van het slachtoffer waardoor de overlevingskans van de patiënt enorm vergroot. AED’s konden tot voor kort enkel gebruikt worden door artsen, maar nu mogen ook leken dit type apparaat hanteren. De toestellen zijn duidelijk herkenbaar aan het groene pictogram.

Gratis opleidingen

In het kader van het project Steden & Gemeenten Hartveilig engageren de stad Poperinge en de vrijwilligers van de Rode Kruisafdeling Poperinge zich om in gezamenlijk overleg en in gezamenlijke organisatie op regelmatige basis de bevolking van Poperinge opleidingen reanimeren en defibrilleren aan te bieden. Dit kan in één sessie van 3 uur.

De volgende gratis sessies zijn gepland op maandag 15 november 2021 en op donderdag 25 november 2021. Een opleidingssessie start telkens om 19 u. en gaat door in de lokalen van het Rode Kruis (op de Vroonhofsite) te Poperinge. Voor gratis inschrijvingen en meer info kan men terecht bij de dienst Integrale veiligheid (aed@poperinge.be).

AED's te Poperinge

Het stadsbestuur plaatste ondertussen diverse AED-toestellen nabij tal van publieke stadsgebouwen. Ook het Vrije Secundair Onderwijs Poperinge, Bertinus Collectief, voorzag een AED-toestel en een tijdje terug schonk de Fifty-One Club eveneens een publiek AED-toestel.

> Aanwezige AED's te Poperinge (kaart)