De Keibol - Verwerking van melk tot boter

Boer Bert maakt boter van de melk van zijn eigen koeien en verkoopt ze in zijn hoevewinkel. Dat is leuk voor Bert, want zo kan hij een eerlijke prijs vragen voor zijn producten. Maar het is ook heel leuk voor zijn klanten. Zij zien waar hun voedsel vandaan komt en kunnen vragen stellen aan Bert. Om 1 kilo boter te maken is ongeveer 20 liter melk nodig. Wist je trouwens dat er in het productieproces van melk tot boter geen enkel product verloren gaat? Boter is romig omdat het vet uit melk wordt gezwierd. Daarbij ontstaat room en magere melk. De room wordt verder gekarnd tot boter. Het vocht dat daarna overblijft, wordt afgetapt als karnemelk.

Aan de slag in de klas

Met de verschillende handige stappenplannen bij de hand, kan je in de klas aan de slag om melk te verwerken tot boter, kaas of yoghurt.

Van melk boter maken in de klas

Van melk kaas maken in de klas

Van melk yoghurt maken in de klas

Ontleen de zuivelbox

De zuivelbox leert je alles over de verwerking van zuivel. Je kan deze box ontlenen bij Inagro in Roeselare. Dit didactisch materiaal is vooral gericht op leerlingen van het derde kleuter en de eerste graad van het basisonderwijs.

Ontleen hier de zuivelbox


Boer zkt Bank kwam tot stand met steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsonwikkeling. Europa investeert in zijn platteland.