Cultuurprijzen

Stem voor jouw Stille Kracht

Jij kiest wie de titel van Stille Kracht mee naar huis neemt!

Stef Ryon schoot de hoofdvogel af én won de titel van de Stille Kracht. Het duo Gilbert Milleville en Marc Van Bruwaene eindigde op de tweede plaats, Marc Hebben op de derde plaats. 

Maak kennis met de drie kandidaten: 

  • Stef Ryon 

Samen met een pak gelijkgezinden probeer ik het kleine Haringe levend en bruisend te houden. Ik trek en werk actief mee aan de realisaties van Kultuurgemeenschap, de orgelconcerten, Blaublues, de organisaties van wielerclub Haringe Sportief, het gezinsfeest, de jaarlijkse Blind Ride voor het kinderkankerfonds en de Toneelgroep Haringe. Sinds kort komt daar ook  nog een parochiale verantwoordelijkheid bij, spring ik bij als nog andere verenigingen hulp nodig hebben, actualiseer ik ook de dorpswebsite en leer ik als greeter aan alle geïnteresseerden de rijke geschiedenis, de schatten en de geheimen van ons charmant dorpje kennen. Die geschiedenis deel ik als medewerker van Westhoek Verbeeldt ook mee online of via en foto’s in de IJzerbode. En o ja, ik kan ook genieten van een avondje thuis… 

  • Marc Hebben 

Ik ben geboren en opgegroeid in Poperinge en ben er ook altijd blijven wonen. Als jonge gast ben ik beginnen muziek leren bij de Koninklijke Poperingse Harmonie Sint-Cecilia en intussen ben ik daar al ruim 50 jaar muzikant. Van 1991 tot 2008 was ik secretaris, wat zoals bij veel verenigingen een sleutelfunctie is met heel veel taken. In die periode heb ik ook het beheer van de muzikale bibliotheek op mij genomen en ben ik enkele jaren penningmeester geweest. De voorbije jaren ben ik vooral bezig met de partituren en ons lokaal, en de organisatie van onze buitenlandse reizen. De belangrijkste drijfveer is zorgen voor de continuïteit in de goede werking van de harmonie, en de bereidheid om altijd klaar te staan voor een toffe groep gedreven vrienden, die wekelijks de mooie hobby van het samen musiceren ter harte nemen.

  • Duo Gilbert Milleville en Marc Van Bruwaene 

Gilbert Milleville: In 1975 kwam ik naar Poperinge wonen, als keikop geboren (30-10-1944). Kort daarna werd ik aangezocht door Dirk Meersdom, de revuemaker om een rolletje op te nemen. Ook bij de Langhoirs Victorinen deed ik dan mijn entree. Robert Bafcop bracht mij de eerste liefde voor toneel bij en tot op vandaag ben ik erevoorzitter, decorbouwer, ... samen met onze dynamische ploeg. 

Marc Van Bruwaene: Als elektricien en Poperingenaar (9-7-1944) belandde ik al vroeg als licht- en klankman in de Poperingse Revue die actief was van 1971 tot 2006. Toneel kan niet zonder spots of geluid. Zo rolde ik afwisselend van de revue naar het toneel van de Langhoirs Victorinen en plaatselijke verenigingen. De grote belangstelling voor fotografie brachten als lid bij de Fotoclub en bij de Heemkring honderden reportages op. 

De on- en offline stemming loopt tot en met 25 november om 12 u. Per persoon kan je één stem uitbrengen. De stemming vooraf telt voor 50% mee. De andere 50% wordt gestemd tijdens het gala zelf.

Cultuurambassadeur 2022

De Cultuurambassadeur 2022 is al een tijdje gekend: Dirk Wynants, designer en CEO van Extremis uit Proven. Met een palmares van meer dan 80 internationale awards en als inspirator voor velen, is Dirk een echte wereldburger. Eén die het liefst van al in Poperinge woont en overal ter wereld ook laat horen hoe goed het hier wel wonen is. Met de geldprijs schenkt Dirk een Extremis Bistroo-meubel aan de stad. Het meubel krijgt een mooie plek in Poperinge.

Meest Verdienstelijke Poperingenaar

Frans Herpelinck (nu nog altijd actief als begeleider van De Bresschilders in Poperinge en Pictores in Beauvoorde) is geëerd als de Meest Verdienstelijke Poperingenaar. 

Wie de Meest Verdienstelijke Poperingenaar wordt, dat houden we nog even geheim. Een onafhankelijke jury koos ruim twee jaar geleden al de winnaar, maar voor de onthulling moet je er de avond zelf bij zijn. Het is in elk geval iemand die zijn/haar strepen meer dan verdiend heeft.

Reglement

Lees hieronder het volledige reglement omtrent de cultuurtrofee na.

  • 📅 Goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 31 maart 2014.
  • 📅 Bekendmaking op 4 april 2014.

Reglement cultuurtrofee305,1 Kb(pdf)