Herbruikbaar cateringmateriaal

Vanaf 15 juni 2023 is het verboden om op evenementen dranken te serveren in wegwerpbekers. Vroeger mocht je die gebruiken als 95% werd ingezameld voor recyclage, maar die regel geldt niet meer.

Je mag wel nog steeds petflessen en blikjes gebruiken als je garandeert dat je daarvan minstens 95% inzamelt voor recyclage. Vanaf 1 januari 2025 mag je die helemaal niet meer gebruiken voor evenementen.

Wanneer je werkt met herbruikbaar materiaal, moet je zorgen voor een systeem waarmee je zeker 90% van het materiaal terug inzamelt om opnieuw te gebruiken. Als organisator is dat jouw verantwoordelijkheid. Als je 100 bekers gebruikt moet je er dus minstens 90 terug verzamelen om opnieuw te gebruiken.

Via de uitleendienst van de stad kan je een aantal herbruikbare frisdrank- en bierbekers en een mobiele wasstraat lenen.

Overheden zijn altijd verplicht om drank in herbruikbare bekers te schenken, zowel op evenementen als binnen hun eigen werking. Vlaamse overheden en lokale besturen zijn sinds 1 januari 2022 ook verplicht om bereide voedingsmiddelen in herbruikbaar cateringmateriaal te serveren. Wegwerpborden, -kommetjes, -schaaltjes en -bestek zijn niet toegelaten. Deze uitbreiding geldt niet voor priv√©-organisatoren.