Doe mee aan het Bevolkingsonderzoek Borstkanker

Oktober staat in het teken van de strijd tegen borstkanker.

Het Bevolkingsonderzoek Borstkanker kan heel kleine afwijkingen in een borst opsporen. Afwijkingen die je zelf nog niet opmerkt. Als borstkanker tijdig wordt ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling en genezing groter. Stel je deelname dus niet uit.

Enkele getuigenissen

Ik was 33 jaar toen ik voelde dat er iets niet klopte. Een eerste mammografie en echo volgden. Er was niets te zien, alles ok. Opluchting!

Maar na een korte periode van opluchting nam ongerustheid terug de bovenhand. Ik was moe, futloos en al enkele kilo's lichter. Uiteindelijk ben ik terug naar de gynaecoloog gegaan. Mijn spiraal kon de oorzaak zijn en werd verwijderd. Gelukkig was mijn arts alert en stuurde ze me na 3 maanden naar de scanner.

Toen ik na enkele dagen telefoon kreeg uit het ziekenhuis viel de hemel op mijn hoofd! Ze hadden enkele plekjes gezien, die ze een half jaar geleden niet hadden gezien. Wat ik nooit voor mogelijk had gehouden, werd werkelijkheid. Borstkanker. 33 jaar. 2 jonge kinderen (8 en 10). 1001 vragen gingen door mijn hoofd. Zal ik mijn kinderen zien opgroeien, zal ik dit overleven, wat staat er mij allemaal te wachten,... . 

Mijn angst sloeg al snel om in een strijdmodus, dit gevecht moest ik winnen! Niet alleen voor mezelf maar voor mijn gezin.

Er volgde een mastectomie. Daar bleek dat mijn 2 kleine plekjes een tumor van 10 cm waren.

Daarna volgde een chemokuur van 6 maand en 33 bestralingen.

Maar ik heb mijn gevecht gewonnen, dankzij de steun van mijn gezin, familie, vrienden en collega's!

Daarom is het zo ontzettend belangrijk, hoe jong of hoe oud je ook bent, laat je screenen. Vanaf het moment dat jij voelt dat er iets niet klopt, wacht niet af. Ook al ben je nog geen 50 jaar. 

Het is niet alleen belangrijk voor jezelf maar ook voor je naasten, in mijn geval heb ik mij ook laten testen op het BRCA-gen. Ik vond dit zeer belangrijk om te weten, zeker voor de toekomst van mijn 2 dochters, mijn zus, nichtje,... . 

Hoe sneller men erbij is, hoe groter je overlevingskansen en dan hoef je misschien niet het hele traject te ondergaan.

Ondertussen is het 5 jaar geleden en zit de angst er nog steeds goed in, maar elk jaar op controle gaan is een gewoonte geworden. Het kan levens redden!

Sofie Lermyte, 39 jaar

 

Als je de uitnodigingsbrief voor een screeningsmammografie ontvangt is het zeker aan te raden om hierop in te gaan. Het is een kleine moeite en erg laagdrempelig, want je hoeft enkel de afspraak met radiologie te maken. De screening kan zelfs plaatsvinden in het ziekenhuis van Poperinge. Hoe vroeger je erbij bent mocht er iets verdachts opgemerkt worden, hoe minder zwaar de nabehandeling die volgt en hoe groter de kans op volledige genezing. Indien er niks abnormaals gedetecteerd wordt, heb je wel de geruststelling! 

Riet Cardinael

 

Ik ben nog te jong hiervoor maar ben hier grote voorstander van.  Zowel mijn mémé als mama hebben borstkanker. Bij mijn mama is het ontdekt via het preventief onderzoek van de overheid. Dit is nu vijf jaar geleden en indien het niet zou ontdekt geweest zijn via deze screening zouden de gevolgen ongetwijfeld veel erger geweest zijn. 

Jana, 25 jaar

 

Ik ben trouw aan het preventief borstonderzoek sedert de eerste keer dat ik een uitnodiging kreeg.  Als verpleegkundige ben ik er rotsvast van overtuigd dat wij hier in België enorm veel geluk hebben dat onze overheid wil investeren in preventie. En dat het zinvol is, heb ik al zelf mogen ondervinden. Bij mijn man werd de eerste maal dat hij mee deed aan het preventief onderzoek voor dikkedarmkanker reeds kanker vastgesteld.  Hij is snel geopereerd en heel vlot hersteld.  Tot op vandaag zeggen de artsen dat hij heel veel geluk heeft gehad en een erg gunstige prognose heeft dankzij het vroegtijdig detecteren. 

Anne-Mie, 58 jaar

 

Tien jaar geleden voelde ik een knobbeltje,  mijn huisarts spoorde me aan om een mammo- en echografie te laten nemen. In het ziekenhuis sprak men over ‘een verharding’, 99,9 % goedaardig,  geen verder onderzoek nodig.  Na enkele maanden heb ik dit op eigen initiatief opnieuw laten bekijken. De beelden waren plots zeer onrustwekkend. Alles kwam in een stroomversnelling terecht, een paar dagen later had ik al een afspraak bij een borstchirurg in een universitair ziekenhuis. 

De diagnose was borstkanker, zeer ingrijpend op een leeftijd van 36 jaar met 2 kinderen van 7 en 4 jaar. Mijn wereld stond op slag stil.  Er volgde een heel lastige periode; een ingrijpende operatie, chemokuur en bestralingen. Maar na 1 jaar kon ik mijn gewone leven beetje bij beetje terug opnemen.  Ik had geluk dat er geen uitzaaiingen waren, wel een micro-metastase met als gevolg dat mijn okselklieren werden verwijderd. 

Was er nog meer tijd over gegaan, dan was het verhaal waarschijnlijk anders geëindigd…

Ik laat mij nu jaarlijks controleren en tot op vandaag is alles ok. Voor mij heeft deze opvolging een geruststellend effect; ik ben weer goedgekeurd en dat geeft mij nieuwe energie.

Een mammografie is niet het leukste onderzoek, maar het kan je heel veel leed besparen, dus niet twijfelen!

N.V., 46 jaar

 

Ik vind het heel belangrijk om hieraan mee te doen.  Bij mijn zus hebben ze via de screening een knobbeltje ontdekt.  Dit was gelukkig goedaardig.

Maar het zet je toch aan het denken en het is een geruststelling dat er een vroegtijdige behandeling kan ingezet worden en dit zowel als het gezwelletje kwaadaardig of goedaardig blijkt te zijn. 

Nadine, 57 jaar

 

Als je de kans krijgt om dit te laten doen, moet je daarop zeker ingaan! Je hoeft enkel een afspraak te maken op de dienst radiologie en moet nooit lang wachten. Bij mijn grootmoeder werd borstkanker destijds vastgesteld. De angst zit er bij mij dus ook wel in als er een afwijking zou ontdekt worden. Daarom vind ik het ook belangrijk om trouw in te gaan op de 2-jaarlijkse uitnodiging om je te laten screenen. 

Marleen Lebbe, 58 jaar

 

We hebben allemaal wel iemand verloren aan kanker in onze familie of onze vriendenkring. Ikzelf heb huidkanker gehad die ontdekt werd in een vroeg stadium dankzij de alertheid van twee mensen. Ik vind preventie dus heel belangrijk! Naast een jaarlijks bezoek aan een dermatoloog neem ik ook deel aan de bevolkingsonderzoeken voor darm- en borstkanker. De stress die ik heb na het onderzoek tot het krijgen van het resultaat is verre van leuk maar ik besef dat er vroeg bij zijn van levensbelang is!

Christine Merlevede, 63 jaar

 

Iedere keer dat ik een uitnodiging voor screening kreeg ben ik daar op ingegaan, ik vind dit een mooi initiatief want zonder die uitnodiging zou ik er waarschijnlijk nooit aan denken. Door geregelde opvolging kan veel ellende voorkomen worden.

Het onderzoek zelf duurt niet lang en is niet pijnlijk, ik ben zeker van plan volgende uitnodigingen te aanvaarden.

Ik moedig mijn vriendinnen aan dit ook te doen.

Lena G.

 

Als ik mijn tweejaarlijkse oproepingsbrief in de bus krijg, ga ik zonder twijfel in op de afspraak. Het is erg belangrijk om dit te laten doen en stipt op te volgen. Hier en daar hoor je regelmatig bij kennissen, vrienden of familie wel iemand die vroeg of laat met (borst)kanker te maken krijgt. Ook al voel je zelf niets verdachts, een scan kan je altijd meer zekerheid geven dat er geen dieperliggende afwijkingen zijn … Het is steeds een opluchting om daarna goed nieuws te vernemen.

R.M., 58 jaar

 

Ik had zelf iets gevoeld in mijn borst en daarna een mammo laten nemen waarop niks te zien was. Een echo hierop volgde waar wel duidelijk iets te zien was. Dus je ziet maar hé: als men op tijd erbij is valt de nabehandeling nog mee. 

Christine

 

13 jaar geleden voelde ik tijdens het borstvoeding geven aan mijn jongste dochter opeens een knobbeltje in mijn borst. Na een afspraak bij de gynaecoloog werd de cyste operatief verwijderd en onderzocht. Ze bleek kwaadaardig. Er moest meer weefsel verwijderd worden en de lymfeklieren uit mijn oksel moesten volledig uitgeruimd worden voor verder onderzoek. Het bleek om een hormonale borsttumor te gaan.

Tijdens deze schokkende ervaring op de leeftijd van 33 jaar kreeg ik veel angst en verdriet op korte tijd te verwerken. Mijn jongste dochtertje was toen pas 8 maanden. Het verwerkingsproces vroeg veel tijd, energie en gepieker over de toekomst. Er volgden een reeks bestralingen en een hormonenkuur van 5 jaar.

Ik laat nu jaarlijks een screeningsmammografie doen, meestal in december. De eindejaarsperiode is dus altijd spannend voor mij. Tot nu toe heb ik steeds dankbaar kunnen klinken op een gezond en gelukkig nieuw jaar. Dat is telkens een grote geruststelling. Ik vind het erg belangrijk om op deze uitnodiging in te gaan!

Kristel Lermytte, 46 jaar

 

Je ontvangt alle documenten in de brievenbus en het is een kleine moeite om de stap te zetten, het wordt zelfs gratis aangeboden!

Anonieme getuigenis

Gepubliceerd opmaandag 12 oktober 202015.31 u.