Boek(ver)binderij

De Lovie vzw, Bibliotheek Poperinge en Lokale Dienstencentra Poperinge slaan de handen in elkaar voor het project Boek(ver)binderij. 

Boekewadde?

De term boek(ver)binderij zegt het letterlijk: een boek dat verbindt. Met boeken gaan we aan de slag om mensen, buurten, leeftijdsgroepen… met elkaar te verbinden. We bieden activiteiten aan waarbij boeken de inspiratiebron vormen. Met deze activiteiten brengen we mensen dichter bij elkaar, stimuleren we contacten en versterken we het gemeenschapsgevoel.

Eind 2019 organiseerden we enkele gezamenlijke creatieve activiteiten met als resultaat verrassende werken gemaakt door talent van eigen bodem. Hierrond wilden we een expo organiseren, gekaderd binnen het thema van De Jeugdboekenmaand. De Covid-pandemie gooide toen roet in het eten. Nu lijkt ons dit een mooie gelegenheid om een aantal extra verbindende workshops en activiteiten in te plannen met andere diensten, ‘doelgroepen’, alsook in de deelgemeenten van Poperinge.

Wat hebben we in het verleden reeds uitgewerkt? Een aantal schilderwerken, boekenwormen, stripfiguren in papier marché, boekenmuis, duurzaamheidspaard, …  

Wat valt er te beleven?

Vanaf september 2022 tot en met maart 2023 vinden er in het centrum als in de verschillende deelgemeenten van Poperinge tal van activiteiten plaats waarbij boeken zullen verbinden.

Een greep uit het aanbod

WZC Emmaüs

De Woensdagkunstenaars, een creatief atelier voor bewoners met dementie, krijgen een verhaal, een tekst of een gedicht voorgelezen. Daarna gaan de deelnemers aan de slag om op een groot blad iets te tekenen dat in het verhaal voorkomt. Het is de bedoeling dit later driedimensionaal uit te werken.

Proveniershuis Proven

Tijdens verschillende momenten in oktober, vertellen bewoners van De Lovie vzw over hun lievelingsboek. Voorbijgangers krijgen de vraag om even te gaan zitten op een bank en een aantal minuten de tijd te nemen om te luisteren naar wat ‘het boek’ voor de lezer betekent. Zo ontstaan hopelijk een aantal fijne gesprekken, met een natuurlijk karakter, waarbij een boek de rode draad vormt en dorpsgenoten met elkaar in verbinding brengt.

Lokaal Dienstencentrum De Bres

Voor één van de wekelijkse schilderlessen werkt Lokaal Dienstencentrum De Bres weer samen met De Trapleer. Begin 2020 was dit een zeer leuke ervaring voor zowel de schilders van De Bres, de lesgever als de mensen van De Trapleer. De duo’s zoeken inspiratie in een boek. Een schilder van De Bres werkt samen met iemand van De Trapleer aan één schilderij of ze schilderen elk een eigen creatie rond het gekozen thema uit het boek.

Dorpspunt Krombeke & Buurtsalon Roesbrugge - Haringe

Ook in het Dorpspunt gaan ze creatief aan de slag met boeken. Ze creëren een “boekenmuis” of steken een geschenkzak of –doos in elkaar. Buurtbewoners werken samen met medewerkers uit De Lovie vzw.

WZC Huize Proventier

Samen met de bibliotheek in Poperinge organiseert WZC Huize Proventier voorleesnamiddagen. Enkele vrijwilligers van de bibliotheek komen langs in het woonzorgcentrum en lezen fictieve of streekgebonden verhalen of sprookjes voor. Tijdens zo’n voorleesnamiddag is er ook voldoende ruimte voor interactie met de bewoners.

Basisschool De Zonnewijzer Reningelst

De medewerkers van de dorpspunten werkten samen met hun coaches een duurzaamheidskoffer uit. Met die koffer trekken ze dit najaar naar Vrije Basisschool De Zonnewijzer in Reningelst. Tijdens een workshop vertellen ze de leerlingen over het thema duurzaamheid en waarom ze het belangrijk vinden om hun talent te kunnen inzetten. Tijdens de sessie gaat iedereen samen aan de slag met (oude) boeken.

Buurtdienst Bellewijk

In het najaar kunnen kinderen van de Bellewijk naar een speciaal voorleesontbijt. Ze gaan op bezoek bij de leefgroep Estrade van De Lovie vzw. Samen met de bewoners luisteren ze naar verhaaltjes en eten een gezond ontbijt. Daarnaast vindt ook een creatieve activiteit voor volwassenen, samen met bewoners van De Lovie vzw plaats: recepten verzamelen en samen een kookboekje ontwerpen.

Buurtsalon Watou

De kinderen uit de Beeldklas van Watou gaan met hun leerkracht van de Kunstacademie creatief aan de slag rond woord en beeld met de mensen van atelier Fenestra van De Lovie vzw.

Eindtentoonstelling

In april brengen we alle realisaties samen in de bibliotheek van Poperinge. Alle Poperingenaars en mensen daarbuiten zijn welkom.

Ben je een bezige bij en wens je ook je creatief talent te delen? Je kan per persoon één werk indienen. Een zelfgeschreven gedicht, een creatieve creatie... rond ‘boek(ver)binderij. Indienen kan tot begin maart 2023 bij één van de lokale dienstencentra. Jouw creatie krijgt een mooi plaatsje op de tentoonstelling.

Alle activiteiten van Boek(ver)binderij vind je de komende maanden terug in de UiT-kalender, op de website van Poperinge en in het Boeksche De Bres & De Buurtbres.