Boek(ver)binderij

De Lovie vzw, de bibliotheek en de Lokale Dienstencentra Poperinge werken samen aan diverse activiteiten met als gemeenschappelijk thema de verbindende kracht van boeken.

De term Boek(ver)binderij zegt het letterlijk: een boek verbindt. Met boeken gaan deelnemers aan het project aan de slag om mensen, buurten en leeftijdsgroepen te verbinden. Zowel De Lovie, de bib als de Lokale Dienstencentra bieden activiteiten aan waarbij boeken de inspiratiebron vormen. Die activiteiten, zowel in het centrum als in de deelgemeenten, brengen mensen dichter bij elkaar, stimuleren contacten en versterken het gemeenschapsgevoel.

Ontstaan

Eind 2019 organiseerden de drie partners al enkele gezamenlijke, creatieve activiteiten die verrassende werken opleverden, gemaakt door talent van eigen bodem. De bedoeling was een expo te organiseren maar de covid-pandemie gooide roet in het eten. Maar vanaf september 2022 tot en met maart 2023 kunnen er nu in het centrum en de deelgemeenten van Poperinge tal van activiteiten plaatsvinden waarbij boeken zullen verbinden.

Tiental initiatieven

Binnen Boek(ver)binderij lopen er in totaal een tiental heel diverse initiatieven:

  • Woonzorgcentrum Emmaüs - Woensdagkunstenaars: een artistiek atelier voor bewoners met dementie
  • Lokaal Dienstencentrum De Bres - wekelijkse schilderlessen: de schilders werken tijdens één les samen met mensen van De Trapleer
  • Dorpspunt Krombeke en buurtsalon Roesbrugge: buurtbewoners en mensen van De Lovie werken creatief samen
  • Basisschool De Zonnewijzer Reningelst: workshop met een door medewerkers van de dorpspunten uitgewerkte Duurzaamheidskoffer
  • WZC Huize Proventier en de Bellewijk: de bibliotheek voorziet voorleesmomenten.

Een aantal activiteiten zijn publiek toegankelijk, andere behoren tot de interne werking. Maar telkens is er een koppeling met of inspiratie uit gekozen boeken.

Eindtentoonstelling

In april brengen komen alle realisaties samen in de bibliotheek van Poperinge. Alle Poperingenaars en mensen daarbuiten zijn welkom.

Ook individuele burgers kunnen aan Boek(ver)binderij deelnemen.

Ben je een bezige bij en wil je ook je creatief talent delen? Je kan per persoon één werk indienen: een zelfgeschreven gedicht, een creatieve creatie... rond ‘boek(ver)binderij. Indienen kan tot begin maart 2023 bij één van de Lokale Dienstencentra. Jouw creatie krijgt een mooi plaatsje op de tentoonstelling.