Beweegvriendelijke buurten

Poperinge wil elke inwoner motiveren om 10.000 stappen per dag te zetten. Want 10.000 stappen is het streefdoel voor volwassenen om op en top gezond te blijven. Voor 65-plussers is dat 8000 stappen. Ook als je niet aan dat aantal raakt, is elke stap letterlijk een stap in de goede richting. Elke stap telt. De stad leverde van 2021 tot en met 2024 extra inspanningen voor een beweegvriendelijkere omgeving, met elk jaar een andere focus. 

Straatsignalisatie

 

In 2021 verscheen de boodschap 'Elke stap telt' in het straatbeeld. Poperinge maakte met wegwijzers en borden het streefdoel van 10.000 stappen tastbaar, door afstanden uit te drukken in aantal stappen.  

Beweegroute

 

In 2022 ontwikkelde de stad een laagdrempelige beweegroute. Onderweg krijg je eenvoudige beweegoefeningen om kracht, uithoudingsvermogen en balans te onderhouden. De route is volledig rolstoeltoegankelijk en de oefeningen zijn geschikt voor iedereen, jong en oud. 

STOP

In 2023 focuste het project ’10.000 stappen: Elke stap telt’ zich op gezonde mobiliteit en het STOP-principe. Dat principe bepaalt dat je bij de inrichting van publieke ruimte eerst aandacht hebt voor Stappers, daarna voor Trappers en het Openbaar vervoer en pas daarna voor Personenwagens. Poperinge ondernam verschillende acties om wandel- en fietscomfort te verhogen. Denk maar aan de fietsstraten, zone 30, schoolstraten, de heraanleg van de Gasthuisparking met meer wandelcomfort en rustbanken en meer groen in het straatbeeld met onder andere geveltuintjes. 

Blijven bewegen

In 2024 zet Poperinge beweegacties op met verenigingen, om inwoners aan te moedigen om meer te bewegen. De piekactie van dit jaar is de Vlaamse stappenclash: van 1 tot en met 31 mei nemen inwoners van verschillende Vlaamse steden en gemeenten het stappend tegen elkaar op. Zet je beste beentje voor en stap Poperinge mee naar de overwinning!