BELHOP - Vrienden en vijanden van de hop

Boer Bart is een echte natuurliefhebber.  Hij draagt zorg voor de natuur op en rond zijn boerderij. Zo voelen de hopplanten zich goed en groeien ze beter. Door goed te zorgen voor aarde, lucht en water vinden de vrienden van de hop de weg naar het hopveld. Denk aan lieveheersbeestjes, regenwormen en vogels. Die helpen de boer om de vijanden van de hop te bestrijden, zoals bladluizen, rode spintmijt en schimmels. Zo woeden er in het gewas kleine oorlogjes tussen vrienden en vijanden van de hop. En om de vrienden te vriend te houden, gebruikt Bart zo weinig mogelijk gewasbeschermingsmiddelen.

Ontdek alles over hop

Deze lessenbundel behandelt een brede waaier aan eindtermen, met hop als rode draad. Je leert meer over de hopplant en het brouwen van bier, over Poperinge als oudste hopcentrum ter wereld en de geschiedenis van hop. In de bundel vind je ook creatieve inspiratie voor je lessen Wero, beeld, Nederlands en wiskunde.

Naar het lespakket

Nut en belang van insecten

Ontdek in deze MOS-actiefiche wat insecten nodig hebben om te leven. Je leerlingen onderzoeken de verschillende biotopen, wat de insecten eten, hoe ze leven... en gaan op zoek naar oplossingen om ze te beschermen.

Naar de actiefiche


Boer zkt Bank kwam tot stand met steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsonwikkeling. Europa investeert in zijn platteland.