Beleef Vergeten Spoor bij bezoekerscentrum Lijssenthoek

Op 22 juni opende Poperinge een nieuw gebouw bij het bezoekerscentrum aan Lijssenthoek Military Cemetery. In de ondergrondse ruimte brengt een klank- en lichtgebeuren rond een historische treinmaquette het spoorverhaal in en rond Poperinge tot leven.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Poperinge dooraderd met spoorlijnen, in totaal meer dan 160 kilometer. Het treinverhaal is onlosmakelijk met Lijssenthoek Military Cemetery verbonden. Lijssenthoek was tijdens WO I de grootste hospitaalsite van Flanders Fields, strategisch gelegen langs het treintraject Poperinge-Hazebrouck. De halte Remy Siding – vandaag de Frans Vlaanderenweg - was een stopplaats voor de ambulancetreinen. In totaal werden hier meer dan 300.000 soldaten aan- en afgevoerd. 3% van hen haalde het niet. Zij rusten op de begraafplaats Lijssenthoek Military Cemetery.

Maquette

Architect Karel Vandewynckel ontwierp een nieuw gebouw bij het bezoekerscentrum voor het project Vergeten Spoor. De maquette is een realisatie van modelbouwclub MSC Pacific. Ze werd tentoongesteld in 2014 op de expo Groote Beweging, naar aanleiding van 100 jaar Grote Oorlog. Daarna was ze nog even te gast in Talbot House om dan te verhuizen naar het depot van de stad. Na tien jaar vindt de maquette een vast onderkomen op deze site.

Klank en beeld

De treinmaquette is het vertrekpunt van de film Vergeten Spoor. Kunstenaar Sven Verhaeghe en componist David Poltrock – beiden van Poperinge – kozen voor een magisch-realistische interpretatie van het treingebeuren tijdens WO I. Historische beelden en geluiden zijn verweven met de impressies van een meisje dat de toeschouwer meevoert naar haar droomwereld.

Vergeten Spoor kan je elke dag gratis bezoeken tussen 9 en 18 u bij het bezoekerscentrum Lijssenthoek, Boescheepseweg 35a. Een groepsbezoek met gids boek je bij dienst Toerisme.

Gepubliceerd opwoensdag 26 juni 202410.34 u.