Beiaard

De toren van de Sint-Bertinuskerk ondergaat een grondige restauratie. Om de werken goed aan te pakken, zijn de beiaardklokken uit de toren gehaald. De klokken verhuizen naar een tijdelijke opslagplaats om - als alles goed gaat - tegen de Hoppefeesten opnieuw te weerklinken boven Poperinge. 

Hoorde jij al eens vanuit de statige Sint-Bertinuskerk op de Grote Markt het beiaardspel weerklinken? Een unieke beleving in onze stad van het goede leven.

In 1981 installeerde de firma Paccard uit Annecy (Frankrijk) de beiaard van Poperinge. 47 klokken werden opgehangen met een totaalgewicht van bijna 4.800 kg. De zwaarste klok weegt 850 kg. 

Aimée Lombaert was de eerste stadsbeiaardier. Hij was ook aan de slag in Brugge, Damme en Deinze. Ludo Geloen volgde hem bij zijn overlijden in 2008 op en is tot op heden actief als onze stadsbeiaardier. 

In 2010 werd de beiaardvereniging 'De Bronzen Bel' opgericht. Samen met de cultuurdienst van de stad Poperinge worden er jaarlijks marktbespelingen en concerten (met luisterplaats in de dekenij) georganiseerd. 

Elk half uur weerklinken liederen door het centrum van de stad, maar er is ook een vast programma. De stadsbeiaardier houdt ook de actualiteit in de gaten en plant zo nog een aantal verrassingsconcerten doorheen het jaar.