Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar is een wespachtige die Europa in hoog tempo aan het koloniseren is. Deze soort is heel schadelijk voor de biodiversiteit en de landbouw, ze staat bovenaan de lijst van te verdelgen insecten. Heb je er gezien of heb je in je omgeving een nest gevonden? Neem een foto en maak een melding op www.vespawatch.be.

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3,5 cm groot. Ze is vooral zwart van kleur, de kop heeft opvallende oranje vlekken. Ook op het achterlijf heeft ze een oranje band, de poten zijn half zwart, half geel van kleur.

Regelmatig is er verwarring met de Europese hoornaar. Die is groter, vooral roodbruin van kleur, maar heeft meerdere gele banden op het achterlijf. De pootjes zijn volledig roodbruin. De Europese hoornaar is nuttig, zachtaardig en moet zeker niet verdelgd worden.

Hoe herken je een nest van de Aziatische hoornaar?

Wanneer een koningin een nest begint te maken, zoekt ze een beschutte plaats. Het nest heeft in het begin de grootte van een pingpongbal maar wordt snel groter. Bij het begin van de zomer kan een nest de grootte hebben van een volleybal. De kleur van het nest is meestal lichtbruin.

In de zomer beginnen de werksters een tweede definitief nest te maken. Dit bevindt zich meestal in een hoge boomtop in de buurt van het eerste nest. Deze nesten kunnen uitgroeien tot 1 meter groot. Door het bladerdek zijn ze meestal zeer moeilijk te zien.

Wat moet je doen als je denkt een Aziatische hoornaar of een nest te zien?

Heb je een individu of een nest van de Aziatische hoornaar gezien, probeer dan een duidelijke foto te maken en maak een melding op www.vespawatch.be. Binnen enkele dagen krijg je melding als de Aziatische hoornaar bevestigd wordt.

Sinds september 2023 worden alle nesten kosteloos verwijderd. Dit gebeurt automatisch na je melding bij vespawatch.be. Als de foto onduidelijk is, nemen zij contact met je op om een andere foto te vragen. Gevalideerde nesten worden aan een aangestelde verdelger doorgegeven. Hier is wel een wachttijd aan verbonden. Als je een nest snel wil laten verwijderen, kan je op eigen kosten zelf contact opnemen met een professionele verdelger.

Wachttijd

Hou er rekening mee dat het na je melding gemiddeld twee weken kan duren voor het nest bestreden wordt. Meestal is dat geen probleem. De Aziatische hoornaar is niet agressief naar mensen toe, tenzij zijn nest verstoord wordt, hou dus wel altijd afstand.

Als je het nest toch als een acuut gevaar ziet, dan kan je het op eigen kosten laten verdelgen door een erkend verdelger.