Aziatische hoornaar gezien? Doe online melding

De Aziatische hoornaar is een wespachtige die Europa in hoog tempo aan het koloniseren is. Deze soort is heel schadelijk voor de biodiversiteit en de landbouw, ze staat bovenaan de lijst van te verdelgen insecten. Heb je er gezien of heb je in je omgeving een nest gevonden? Neem een foto en maak een melding op www.vespawatch.be.

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3,5 cm groot. Ze is vooral zwart van kleur, de kop heeft opvallende oranje vlekken. Ook op het achterlijf heeft ze een oranje band, de poten zijn half zwart, half geel van kleur.

Regelmatig is er verwarring met de Europese hoornaar. Die is groter, vooral roodbruin van kleur, maar heeft meerdere gele banden op het achterlijf. De pootjes zijn volledig roodbruin. De Europese hoornaar is nuttig, zachtaardig en moet zeker niet verdelgd worden.

Hoe herken je een nest van de Aziatische hoornaar?

Wanneer een koningin een nest begint te maken, zoekt ze een beschutte plaats. Het nest heeft in het begin de grootte van een pingpongbal maar wordt snel groter. Bij het begin van de zomer kan een nest de grootte hebben van een volleybal. De kleur van het nest is meestal lichtbruin.

In de zomer beginnen de werksters een tweede definitief nest te maken. Dit bevindt zich meestal in een hoge boomtop in de buurt van het eerste nest. Deze nesten kunnen uitgroeien tot 1 meter groot. Door het bladerdek zijn ze meestal zeer moeilijk te zien.

Wat moet je doen als je denkt een Aziatische hoornaar of een nest te zien?

Heb je een individu of een nest van de Aziatische hoornaar gezien, probeer dan een foto te maken en maak een melding op www.vespawatch.be. De volgende werkdag krijg je melding als de Aziatische hoornaar bevestigd wordt.

LET OP 

Een Aziatische hoornaar is heel beschermend naar haar nest toe en kan zeer gevaarlijk en in groep uithalen. Hou dus altijd ruim afstand van het nest. Als het nest in een tuinhuis of dergelijke hangt, is het aangeraden de ruimte niet meer te betreden.

Gepubliceerd opdinsdag 6 april 202112.00 u.