Op ontdekking in Poperinge (5 km of 7,5 km)

Reserveer plaatsen
Centrum Poperinge
  • za11 juli 2020van15.00 u.tot17.00 u.
Iedereen kent Poperinge als de hoppestad, of voor de inwoners de stad van de Keikoppen. Wie geïnteresseerd is in geschiedenis heeft alvast van Talbot House gehoord. Maar dat je in en rond Poperinge ook bijzonder mooie wandelingen kan maken is minder gekend. Deze wandeling vertrekt in het stadscentrum en leidt ons langs binnenwegeltjes naar een aantal bijzondere natuurplekken aan de rand van de stad.

Graag vooraf inschrijven via onze website

Afstand: 5 km of 7,5 km
Reliëf: vlak
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk – de korte wandeling is ook voor niet ervaren stappers haalbaar
Vertrekpunt: Grote Markt, 8970 Poperinge (aan het standbeeld “Ginger” op de Markt tegenover ijssalon L’Héritage)
(Betalend) parkeren op de Markt of de nabijgelegen Paardenmarkt
Begeleidster : Ann Coryns (0476/35.75.81) – annco@effenweg.be


We pikken bij het begin van de wandeling al een stuk geschiedenis mee: “Ginger”, van de hand van Nele Boudry, verzinnebeeldt het verhaal van de soldaten die tijdens WO I in Poperinge, dat achter de frontlinie lag, kwamen rusten. In de lokale cafeetjes vergaten ze even de ellende in de loopgraven.

Het bizarre beeld Ghybe (van Lucien De Gheus), waarlangs we even later passeren, vertelt dan weer over de hevige lakenstrijd tussen Ieper en Poperinge, zoveel eeuwen eerder. Dat het tussen Ieper (de herenstad) en Poperinge (de boerenstad) nog altijd niet echt botert weet iedereen hier in de streek.

Dat boeren van aanpakken weten laat geen twijfel: na de hevige regenval in 2007 waarbij een groot deel van de stad blank stond werd in 2014 ten zuiden van de Poperingse Ring een gecontroleerd overstromingsgebied voor de Vleterbeek ingehuldigd. De Vleterbeek wordt de “blauwe” draad langs deze wandeling: ze ontspringt op de Katsberg (Mont de Cats) in het nabijgelegen Godewaersvelde in Frankrijk, om via Abele België binnen te stromen. Een eindje voorbij het waterbekken, binnen de Ring, duikt de beek even onder de stad om ter hoogte van het Burggraaf Frimoutpark terug boven te komen en uit te monden in de Poperingevaart.

Er bestaan momenteel plannen om de beek ook in het centrum van de stad terug open te leggen- het snelstromende water is van goede kwaliteit en vormt een waardevolle habitat voor liefst 19 vissoorten! Het hele traject langs de beek en het waterbekken vormen een prachtig decor voor onze wandeling. Via het recent aangelegde Bommelaerpark (genoemd naar de Bommelaerbeek waarmee de Vleterbeek samenvloeit alvorens Poperingevaart te worden) wandelen we terug langs de verrassend brede loop van de Vleterbeek, naar het centrum van Poperinge.

Afsluiten doen we, hoe kan het ook anders, met een heerlijk Hommelbier…

Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie, stress…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen is meer dan welkom.Graag inschrijven vooraf. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt.Lees hier meer over het lidmaatschap van Effen Weg

Wenst u nog meer info? Aarzel niet en mail ons op info@effenweg.be of contacteer rechtstreeks de begeleidster via annco@effenweg.be of 0476 35 75 81

Openbaar vervoer
Openbaar vervoer: vanuit Kortrijk met de trein naar Poperinge station -het station ligt op wandelafstand van de Markt, vanuit Ieper met de trein naar eindstation Poperinge, of met bus 60 (halte Ieper Grote Markt) tot Poperinge Markt

Carpoolen
Geen verbinding? Of rij je alleen met de wagen naar de plaats van vertrek? Bezoek dan zeker onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar vraag en aanbod kunnen worden geplaatst. Zo helpen we niet enkel elkaar, maar dragen we ook ons steentje bij aan een beter milieu!

Locatie

Centrum Poperinge
Grote Markt , 8970 Poperinge

Prijs

  • Basistarief 2
  • Leden Effen Weg vzw gratis

Organisatie

Effen Weg vzw
Pladijsstraat, 261 , 8540 Deerlijk