Gala van de Poperingse Cultuurprijzen 2019 - Website_950x250px_Cultuurprijzen2019
Poperinge Hartveilig: gratis opleiding reanimeren en defibrilleren BE-Alert: meteen verwittigd bij een noodsituatie

Gala van de Poperingse Cultuurprijzen 2019

De Gotische zaal van het Stadhuis is op vrijdag 5 april het schouwtoneel voor het Gala van de Poperingse Cultuurprijzen.Tijdens de avond komen er drie categorieën aan bod: Stille Kracht, Ambassadeur en Meest Verdienstelijke Poperingenaar. Vooraf, om 19 uur, is er een gratis concert van Cum Jubilo in de Sint-Bertinuskerk.

Inschrijven voor het gala en het concert is verplicht en kan vanaf maandag 11 maart 2019. Reserveer je plaatsen via cultuur@poperinge.be.

Stille kracht

Winnaar: Martin Blouwe
2de plaats: Willy Neuville
3de plaats: Ludo Huyghe

Deze prijs wordt uitgereikt aan iemand die achter de schermen bergen werk verzet, maar niet in de schijnwerpers loopt. De technicus, de penningmeester of de diegene die altijd het decor klaarzet. De vaste chauffeur of de materiaalmeester. Wie mag er voor één keer wel op de eerste plaats komen en mag de bloemen in ontvangst nemen?

Drie genomineerden maken kans op deze prijs: Ludo Huyghe, Martin Blouwe en Willy Neuville. Vanaf woensdag 20 maart kan je stemmen op jouw favoriet. Dat kan online via de Facebook-pagina van Cultuur Poperinge of op verschillende openbare locaties in Poperinge: LDC De Bres (Veurnestraat, Poperinge), Cultuurdienst Poperinge (stadhuissite), de bibliotheek (Veurnestraat 71, Poperinge) en de ontmoetingscentra in de deelgemeenten. Ook de avond zelf is er een stemming.

Ambassadeur van Poperinge

Dit is een persoon, groep of vereniging die zijn/haar roots in Poperinge heeft en deze nooit verloochend heeft, wel integendeel: ze hebben nationaal, ja zelfs internationaal naam en faam gemaakt. Ze overstijgen de Poperingse grenzen, als een echte ambassadeur.

Dit jaar gaat de prijs naar het Internationaal Gregoriaans Festival van Watou. Het festival groeide in zijn 35-jarige bestaan uit tot het belangrijkste festival ter wereld voor het gregoriaans muziekgenre. Het startte als een kleinschalig landelijk gebeuren, maar is ondertussen een internationaal gerenommeerd en uniek evenement, gericht op een breed publiek. In 2018 namen 26 schola’s en ensembles uit alle hoeken van de wereld, van Colombia tot Australië deel aan het festival. Het Internationaal Gregoriaans Festival van Watou, gedragen door meer dan 100 vrijwilligers, heeft haar wortels in Poperinge, maar overstijgt als een echte ambassadeur de grenzen van de stad.

Ontdek onze nieuwe ambassadeur via: www.festivalwatou.be.

Meest verdienstelijke Poperingenaar

Bernard Masselus

Deze prijs is voor een persoon, groep of vereniging die de voorbije jaren in Poperinge aan de slag was op sociocultureel vlak. De rol van deze groep of persoon kan divers zijn: voor of achter de schermen, voor een groot project of als stille kracht al decennia lang, amateur of professional. Een onafhankelijke jury beslist wie deze prijs mee naar huis neemt.