Wespen Warme en zonnige dagen BE-Alert: meteen verwittigd bij een noodsituatie

Milieuvriendelijk op weg

Steeds meer autoverkeer

Je kunt er niet omheen: het verkeer wordt steeds drukker. Niet alleen het aantal wagens stijgt, maar ook het gebruik ervan kent een sterke groei.

Deze evolutie heeft een enorme impact op het milieu. De uitstoot van fijn stof, CO2 en andere broeikasgassen zorgen voor de verdere opwarming van het klimaat en voor gezondheidsproblemen. Autowegen doorkruisen het landschap, waardoor de natuur versnipperd wordt en dieren slachtoffer zijn van het verkeer op die wegen. Het vele autoverkeer vermindert de leefbaarheid. Lawaai en geurhinder zorgen voor stress. Alle afgedankte wagens vormen een reusachtige afvalberg.

Een ander gevolg van het drukke verkeer zijn de ongevallen. Elk ongeluk is er een teveel en is traumatisch voor de betrokkenen en de nabestaanden.

De dure olie slaat een gat in de portemonnee van veel autogebruikers. De vele files belasten trouwens niet alleen de leefbaarheid van de omgeving, maar ook de economische bereikbaarheid van de steden en bedrijven.

Alle autoverkeer zomaar gaan bannen is onmogelijk. Is het echt zo nodig om je brood met de wagen te gaan halen? En kun je die 3 km naar het werk niet per fiets afleggen i.p.v. met de wagen?

Een meer verantwoord gebruik van de wagen kan veel problemen vermijden of beperken.

Enkele alternatieve vervoersmiddelen op een rijtje:

Niet al je verplaatsingen hoef je met de wagen te doen. Voor korte afstanden kun je de fiets overwegen, of misschien kun je wel te voet gaan. Met de fiets kun je vlot een afstand van 5 km afleggen. De helft van al onze verplaatsingen gaat niet eens zo ver!

Je bespaart flink wat centen: geen benzine, geen parkeergeld, geen abonnement op de fitness want al die kleine fietsritjes houden je fit! Voor korte afstanden is de fiets de snelste optie: geen omwegen, geen files, geen zoektocht naar een parkeerplaats.

En uiteraard is fietsen of te voet gaan goed voor het milieu!

Probeer eens de bus of de trein. Laat je voeren en geniet van je krant terwijl je op weg bent. Neem de fiets naar je bushalte of naar het station. Neem eens een kijkje op http://www.delijn.be/ of op http://www.nmbs.be/.

Is het openbaar vervoer, de fiets of te voet gaan toch geen optie voor jou? Probeer dan samen te rijden. Hoe meer passagiers samen rijden, hoe voordeliger en hoe minder belasting voor het milieu. Carpoolen is nog gezellig ook! Neem een kijkje op http://www.carpoolplaza.be/ en zoek een carpoolpartner. 

 

Op deze pagina