Wespen Warme en zonnige dagen BE-Alert: meteen verwittigd bij een noodsituatie

Geluidshinder

VERDORIE, HOOR JIJ OOK DE BUREN!

Geluidshinder is een belangrijk probleem dat de levenskwaliteit van de mens sterk vermindert. Lawaai van buren staat, na verkeerslawaai, op de tweede plaats van de meest voorkomende vormen van geluidshinder.

Geluidsoverlast kan aan de basis liggen van een aantal gezondheidsproblemen, zoals slapeloosheid, stress en oververmoeidheid. Geluids- of lawaaihinder is subjectief. Dit betekent dat de gevoeligheid voor bepaalde geluiden verschilt van mens tot mens. Wat voor de één een hinderlijk geluid kan zijn, valt de ander nauwelijks op.

Stoor jij je aan de buurgeluiden of vinden de buren juist dat jij teveel lawaai maakt? In beide gevallen kan een verhelderend gesprek in een ontspannen sfeer een uitkomst bieden. Met meer begrip voor elkaar en enkele eenvoudige maatregelen is het overlastprobleem meestal snel opgelost.

Enkele tips om geluidsoverlast te beperken:

  • Hou niet alleen rekening met de geluidssterkte van het lawaai, maar ook met de frequentie, de tijdsduur en het tijdstip waarop je luidruchtige activiteiten uitvoert. Zo vinden veel bewoners het aanvaardbaar om doordeweeks vanaf 8 uur geluid te horen, maar op zondag wil men liever langer van de rust genieten. Hou bijvoorbeeld ook rekening met de schoolgaande jeugd in de buurt. Probeer tijdens de examenperiode luidruchtige activiteiten te beperken.
  • Door jouw buren op de hoogte te brengen van geplande feestjes (je kan hen natuurlijk ook uitnodigen!), kun je reeds veel problemen vermijden. Zet de muziek ook nooit zo hard dat u het geluid moet overschreeuwen.
  • Bij bepaalde klussen zoals timmeren, boren, het gras maaien of bomen snoeien is lawaai onvermijdelijk. Dit mag echter geen probleem zijn. Probeer de overlast zoveel mogelijk te beperken door dit op redelijke tijden te doen of door hierover goede afspraken te maken met je buren.
  • Ook over kraaiende hanen in een woonwijk wordt veel geklaagd. Een goed geïsoleerd nachthok kan al een groot deel van het lawaai wegnemen. Door het hok te verduisteren kan men de haan voor de gek houden.
  • Er zijn verschillende redenen waarom honden blaffen. Vaak gaan honden janken en blaffen als het baasje van huis is, zeker wanneer er iemand aan de deur komt. Laat je hond dus zo min mogelijk alleen of geef hem voldoende bezigheden. Weet ook dat elk ongewenst gedrag kan afgeleerd worden.

Bedenk tenslotte dat als je wil dat jouw buren rekening met je houden, je daar van jouw kant ook toe bereid moet zijn. Wees verdraagzaam voor elkaar en toon begrip als je buren door omstandigheden tijdelijk wat luidruchtig zijn.

 

Op deze pagina