BE-Alert: meteen verwittigd bij een noodsituatie

Lucien De Gheus

Schilder, beeldhouwer, ceramist

° Poperinge 1927  + Poperinge 2013

Lucien De Gheus volgde sierkunsten en beeldhouwen aan Sint-Lucasinstituut Brussel en  kwam in het 'Vrij atelier' Sint-Lambrechts-Woluwe in contact met E.Tytgat, M.Verbist en O. Jespers, wiens expressionisme zijn werk beïnvloedde.

Hij werd bekroond met o.a. Provinciale Prijs voor Beeldhouwkunst ’53 en Schilderkunst ‘64, en verzekert hierdoor zijn plaats in het artistieke milieu van zijn tijd.

in Expo ‘58 Brussel behaalde de kunstenaar de gouden medaille Toegepaste Kunsten en Kunstambachten  met ceramiek 'Ridder uit Liefde'  en verkocht werken aan gerenommeerde verzamelaars als Dr. Heulens, en musea : Stedelijk museum Ieper en Mu.zee Oostende.  Hij maakte monumentale religieuze beelden in hout voor kerken en kloosters onder meer madonna kapel Heist-op-den-Berg, maar ook voor de publieke ruimte in opdracht van openbare besturen, en particulieren. (wandelbrochure  'Kunst-vol Poperinge',  Toeristische Dienst : fontein –wegwijzer Paardenmarkt 1957,  fietser op CRAB-RCBL monument Hondstraat 1998, bronzen 'Meester Ghybe' Grote Markt (2005) en vele andere.

Lucien De Gheus muntte uit in veelzijdigheid: brandglasramen (OCMW Poperinge, Barnum Roeselare...), architecturale ornamenten in hout en ceramiek, restauratie, ontwerp van penningen (penning 500 jaar O.L.-Vrouw Sint-Jan), ontwerp van praalwagens voor Hoppestoet en processie.

Het is de Private Stichting Lucien de Gheus –Druant die zijn oeuvre en kunstenaarswoning in de Westouterstraat 80 beheert.

 

 

 

Foto's

  • Lucien De Gheus - Keramiek ruiter en ruiterin
  • Lucien De Gheus - CrucifixDeGheus
  • Lucien De Gheus - MuntLucienDeGheus2
  • Lucien De Gheus - MuntLucienDeGheus
Lucien De Gheus - Degheus

Op deze pagina