BE-Alert: meteen verwittigd bij een noodsituatie

Verknal uw feest niet!

Indien u niet wenst dat het feest een nachtmerrie wordt, neemt u best een reeks voorzorgs- en veiligheidsmaatregelen.

Veiligheidsmaatregelen

Enkele van de belangrijkste tips zijn:

  • Ontsteek vuurwerk op een open veilige plaats;
  • Ontsteek vuurwerk altijd met een lont. Gebruik geen open vlam;
  • Hou toeschouwers op een veilige afstand;
  • Let op de windrichting;
  • Steek vuurwerk dat niet afgaat nooit een tweede keer aan!
  • Zet een emmer water of zand klaar om vuurwerk dat niet wil afgaan onschadelijk te maken;
  • Last but not least: Laat BOB het vuurwerk aansteken!

Gevaar voor ogen en leven

Wat moet u doen wanneer u aan de ogen gewond raakt of indien een van de toeschouwers door het vuurwerk gewond is?

Blijf kalm en vertrek onmiddellijk naar de spoedafdeling van het ziekenhuis. Een oogwonde te wijten aan de inslag van vuurwerk kan inderdaad schade veroorzaken, die niet altijd onmiddellijk ontdekt wordt. Door een slecht verzorgde wonde kan uw zicht al na enkele uren sterk afnemen of kunt u zelfs blind worden. Enkel met een inwendig oogonderzoek door een oogarts kunnen de gevolgen van de verwonding aangetoond worden. Wanneer, na een ongeluk met vuurwerk, uw kind felle pijnen ondervindt en in de ogen wil wrijven, laat het onmiddellijk stoppen want elke wrijving kan de bloeding of de ernst van de verwondingen doen toenemen.

Zeker niet doen

Breng zeker geen zalf aan, wellicht is de zalf niet steriel! Een zalf maakt de oogomtrek gladder en hierdoor kan de arts de wonde moeilijk verzorgen. Pijnstillers zijn in dit geval ook niet nuttig en bovendien kunnen sommige de bloeding verergeren.

Brandwonden mogen absoluut niet worden ingewreven met boter, tandpasta, olie, azijn, urine, … Een verbandgaas is verboden bij jonge kinderen door de aanwezigheid van kamfer wat aanleiding kan geven tot vergiftiging, stuiptrekkingen of zelfs coma.

Geen enkele brandwonde is zonder gevaar

Geen enkele brandwonde is zonder gevaar, zelfs oppervlakkige en kleine brandwonden die ontsteken of niet vlug genoeg genezen, kunnen blijvende littekens vormen. Dat kan voor het slachtoffer een echt drama zijn. Een ernstige brandwonde is voor het slachtoffer een levenstrauma: denk hieraan vooraleer feestvuurwerk af te vuren. Wees bijzonder waakzaam!

 

Meer Info & bijlagen

Folder vuurwerk - 622 Kb Folder vuurwerk 622 Kb