BE-Alert: meteen verwittigd bij een noodsituatie

Hythe

Tijdens WO I sluimerde Poperinge als oase van rust achter het loppgravennet rond Ieper. Poperinge (Pop in de soldatenmond) werd een draaischijf in de Britse sector voor aanvoer van materieel en manchappen en algauw het favorietr ontspanningsoord voor de Tommies.

In december 1915 opende legeraalmoezenier Clayton een soldatenclub in het statige herenhuis, Gasthuisstraat 43, waar iedereen, ongeacht rang of stand, welkom was: Every Mans's club in Talbot House. De naam herinnert aan Gilbert Talbot, jongere broer van medestichter Neville Talbot, die op 23-jarige leeftijd nabij Ieper sneuvelde.

In 1929 kocht de Britse Lord Wakesfield of Hythe - ook stichter van de Castrol Oil Company - het pand en schonk het aan de Anglo-Belgische vzw Talbot House die instaat voor de uitbating en onderhoud. WO I sloeg zo de brug tussen Poperinge en Hythe, een charmant badplaatsje in het graafschap Kent (GB).

Diverse informele kontakten resulteerden anno 1977 in een officieel verbroederingscharter. Naast muzikale uitwisselingen, vriendschapsbezoeken tussen inwoners, organiseert Hythe zijn 2-jaarlijks Venitian Fête, een kleurrijk spektakel op het kanaal dat werd uitgegraven als verweermiddel tegen Napoleontische invallen.

Poperinge is er uiteraard van harte welkom en ontvangt de Britse partner even gastvrij tijdens zijn hoppefeesten.

 

Op deze pagina