BE-Alert: meteen verwittigd bij een noodsituatie

Geef gauwdieven geen kans

 • Vrouwen worden relatief vaker het slachtoffer van gauwdieven dan mannen.
  Sluit daarom uw handtas steeds goed af en draag ze tussen arm en lichaam met de sluiting naar binnen gekeerd. Of u nu wandelt, stilstaat of zit, houd uw handtas steeds in het oog en liefst dicht tegen u aan.
 • Een portefeuille zit alvast veiliger in een achterzak van een broek of in de binnenzak van een vest of mantel wanneer u deze zakken afsluit. Haalt u uw portefeuille boven om te betalen, laat dan de inhoud ervan zo weinig mogelijk zien aan omstaanders.
 • Neem bij voorkeur niet teveel cheques mee, vul ze nooit van tevoren in en bewaar uw cheques en bankkaart steeds op gescheiden plaatsen. Om bij diefstal de opspoorbaarheid van de dader te vergroten, dient u uw cheques te kruisen en op de achterkant te vermelden dat het te betalen bedrag op een rekening moet gestort worden. De pincode van uw bankkaarten kan u best uit het hoofd leren.
 • Beperk de hoeveelheid baar geld die u bij u heeft en maak zoveel mogelijk gebruik van bankkaarten, ze zijn een veilig betaalmiddel. Indien u toch nog grote geldsommen bij u moet hebben, kan u deze best gespreid bewaren. Als u een uitstapje maakt is het zelfs aangewezen gebruik te maken van opbergzakjes die rond hals of middel worden gedragen.
 • Persoonlijke papieren die u niet verplicht bij u moet hebben, kan u best thuis laten. Wanneer u bijvoorbeeld een bezoek brengt aan de kust of de Ardennen en daarbij enkel gebruik maakt van het openbaar vervoer, is het veiliger uw rijbewijs die dag uit uw portefeuille te halen.
 • Gauwdieven maken handig gebruik van het gedrang dat bestaat uit het in- en uitstappen van bus, tram, trein of metro. Houd uw abonnement, rittenkaart of geld daarom klaar zodat u uw tas niet moet openen en uw portefeuille niet moet bovenhalen op een moment dat u minder aandachtig bent.
 • Sommige gauwdieven maken gebruik van trucs of hulpmiddelen om een portefeuille te kunnen stelen. Veelvoorkomende praktijken zijn het besmeuren van de bovenkleding van een slachtoffer om de aandacht af te leiden en het lossnijden van de jasvoering om de portefeuille onopgemerkt te kunnen wegnemen.
 • Heel wat gauwdieven opereren niet alleen, maar hebben helpers die voor afleiding moeten zorgen of er met de buitgemaakte portefeuille vandoor gaan. Let daarom op wanneer u 'toevallig' wordt aangelopen of wanneer er in uw omgeving blijkbaar zonder reden ineens opschudding onstaat.
 • Het verlies of de diefstal van uw krediet- of bankkaart kan u best zo snel mogelijk telefonisch melden bij CARD-stop via het nummer 070/344.344. Deze dienst is permanent contacteerbaar, 24 uur op 24 uur en 7 dagen per week.

 
Geef gauwdieven geen kans.

Op deze pagina