Poperinge Hartveilig: gratis opleiding reanimeren en defibrilleren BE-Alert: meteen verwittigd bij een noodsituatie

Sabam en de billijke vergoeding

SABAM en de billijke vergoeding zijn beide vergoedingen die betaald worden aan auteurs en artiesten om hun muziek te mogen gebruiken. Auteurs en artiesten kunnen niet verhinderen dat men hun repertoire gebruikt in het openbaar. In ruil daarvoor heeft de wetgever aan deze auteurs en artiesten een automatisch recht op vergoeding toegekend. 

Het verschil tussen SABAM en billijke vergoeding

Bij SABAM betaal je een vergoeding voor de componisten en tekstschrijvers als hun muziek in het openbaar wordt gespeeld. Die vergoeding is dus voor de AUTEURS van de muziek (de zogenaamde auteursrechten).

De billijke vergoeding is de vergoeding die moet betaald worden voor het publieke gebruik van het muziekrepertoire van de uitvoerende artiesten en muziekproducenten. Die vergoeding is dus voor de UITVOERDERS van de muziek (de zogenaamde uitvoerdersrechten). 

SABAM in orde brengen

De stad Poperinge betaalt voor enkele zalen een jaartarief aan SABAM, namelijk voor CC Ghybe, de sporthallen, het zwembad, de Gasthuiskapel, het stadhuis en de stadsschaal. Dat betekent dat huurders en gebruikers van die zalen achtergrondmuziek mogen spelen zonder SABAM te betalen.

Voor live optredens moeten organisatoren wel nog SABAM betalen.

Om je aanvraag in orde te brengen, ook als je geen stadsgebouwen gebruikt, surf je naar http://www.sabam.be/ en volg je de instructies op de website.

Billijke vergoeding in orde brengen

De stad Poperinge betaalt voor enkele zalen een jaartarief voor billijke vergoeding, namelijk voor CC Ghybe, het stadhuis, de stadsschaal, de Gasthuiskapel, de sporthallen, het zwembad, zaal Maeke-Blyde, OC De Bollaard, OC D’Hoge Schole, OC De Bampoele, OC De Croone, OC Rookop en OC De Kouter. Dat betekent dat huurders en gebruikers van die zalen geen billijke vergoeding hoeven te betalen.

Organiseer je een evenement dat niet plaatsvindt in één van de voormelde zalen en moet je billijke vergoeding betalen, surf dan naar www.bvergoed.be/frame-nl.htm en dien daar je aanvraag in.