BE-Alert: meteen verwittigd bij een noodsituatie

Wat te doen bij schoorsteenbrand

Schoorsteenbrand: voorkomen is beter dan blussen

Genieten wilt u van uw haard. De geur opsnuiven van brandend hout. U behaaglijk nestelen bij het warme vuur. En kijkend naar de dansende vlammen uw gedachten de vrije loop laten. Het laatste waarop u zit te wachten, is een schoorsteenbrand. Gelukkig kunt u zelf veel doen om zo'n brand te voorkomen. Op deze webpagina vindt u vijf tips. Zodat u volkomen zorgeloos kunt genieten van de gezelligheid en warmte van uw haard.

Hoe ontstaat schoorsteenbrand?

Schoorsteenbrand ontstaat als brandbaar materiaal in het rookkanaal vlam vat. Dat kan een vogelnest zijn, bladeren of een andere verstopping. Bij houthaarden is het vaak creosoot dat zich in het rookkanaal heeft opgehoopt. Dit stroperige roet ontstaat bij onvolledige verbranding en hecht zich aan de wand van het rookkanaal. Een volledige verbranding is bij haarden op hout, olie of kolen niet haalbaar, maar u kunt de hoeveelheid aanslag wel beperken. Door een rookkanaal te kiezen dat niet te groot is bijvoorbeeld, en door het vermogen van uw haard goed af te stemmen op de ruimte die u wilt verwarmen. Dit gaat vooral op voor houthaarden. Bij gashaarden is schoorsteenbrand een zeldzaamheid omdat deze nauwelijks vervuiling veroorzaken in het rookkanaal.

Schoorsteenbrand voorkomen

Droge brandstof

De brandstof die u gebruikt moet droog zijn. Hout dat recht uit het bos komt, is dus niet geschikt. De droogtijd hangt af van de houtsoort: voor den en populier volstaat een jaar, berkenhout moet anderhalf jaar drogen, hout van eiken en fruitbomen wel twee-en-een-half jaar. Goed, droog haardhout is ook in de winkel te koop. Ideaal is een vochtgehalte tussen 13 en 18%. Met een vochtmetertje kunt u dit controleren. Of bekijk het hout goed: scheuren en loszittende schors duiden op droog hout.

Voorverwarmen

Is uw schoorsteen te koud, dan slaat roet neer op de wanden. Dit kan vlam vatten, met een schoorsteenbrand tot gevolg. Het is dan ook belangrijk dat u de koude lucht in de schoorsteen de baas wordt. Voorverwarmen is het toverwoord. Dit doet u door vijf aanmaakblokjes verticaal op een bedje van dun aanmaakhout te stapelen. Steek het bovenste blokje aan en wacht tot het aanmaakhout brandt. Voeg daarna een steeds dikker stuk hout toe en bouw het vuur langzaam op. Zo stookt u de schoorsteen geleidelijk warm en ontstaat er een goede trek.

Goed stoken

Wie goed stookt, kan de kans op schoorsteenbrand tot een minimum beperken. Maar wat is ‘goed stoken'? Dit kan per haard en gebruiker verschillen. Haardenleveranciers organiseren speciale stookavonden om hun klanten hierover voor te lichten. Het is zinvol die eens te bezoeken. En dan niet alleen met het oog op het voorkomen van een schoorsteenbrand, maar ook om een hoger rendement uit uw haard te halen en uit milieuoogpunt.
Enkele algemene dingen kunnen we hier wel noemen. Wie goed stookt, kiest het juiste hout. We noemden al een vochtgehalte tussen 13 en 18%. Loofhout is beter dan naaldhout omdat het minder hars bevat. Wees geen luie stoker: vul geregeld hout bij (vuistdikke stammetjes zijn beter dan enorme blokken). Stem de hoeveelheid brandstof af op de temperatuur die u wilt bereiken. Doet u te veel hout in de haard, dan krijgt u ongetwijfeld de neiging de kleppen dicht te doen. Gevolg: onvolledige verbranding, rookgassen die afkoelen in het rookkanaal, condensvorming en dus creosoot.

Op tijd de schoorsteen laten vegen

Laat op tijd uw schoorsteen vegen. Eenmaal per jaar is een goede richtlijn (voor houthaarden), bij intensief stoken tweemaal per jaar. Veel brandverzekeringen keren niet uit bij achterstallig onderhoud. Een schoorsteenkap houdt het rookkanaal vrij van nesten en bladeren en is dus ook voor gashaarden van belang.

Goed rookkanaal + onderhoud

Een goed aangelegd rookkanaal is van levensbelang. Is het niet goed gebouwd, dan kunnen door sterke afkoeling barsten ontstaan. Creosoot hecht zich dan gemakkelijker aan de wand. Begin bij een nieuwe haard altijd met een klein vuurtje en voer dit per stookbeurt langzaam op. Regelmatig onderhoud van uw schoorsteen blijft belangrijk: Zijn er vochtlekkages? Is het kanaal nog voldoende hittebestendig?

Voorkomen is beter dan blussen

Een schoorsteenbrand kondigt zich aan met een bulderend geluid in de schoorsteen. Doof het vuur eventueel met zand (nooit water!), sluit de luchttoevoer af, bel de brandweer en ventileer de woning. Neemt u echter de genoemde voorzorgsmaatregelen in acht, dan is de kans op schoorsteenbrand minimaal.