BE-Alert: meteen verwittigd bij een noodsituatie

Thuiscomposteren en afvalarm tuinieren

Composteren van afval

Composteren biedt de mogelijkheid de hoeveelheid huishoudelijk afval aanzienlijk te verminderen en levert tegelijk voor de tuin een goede grondverbeteraar op.

Alle organisch afval is composteerbaar:

  • aardappelschillen
  • groenteresten
  • verwelkte bloemen
  • haagscheersel
  • gemaaid gras
  • koffiedik en theezakjes

De parkwachter van het containerpark, tevens compostmeester, kan je tekst en uitleg geven over de vele voordelen van het thuiscomposteren. Bent je geïnteresseerd, maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen, dan komt de compostmeester met uw compostvat aan huis en helpt hij bij de plaatsing en het opstarten. Achteraf kun je samen ervaringen uitwisselen en het composteerproces opvolgen.

Voor mensen met een kleine tuin is een compostvat ideaal. Woon je op een appartement of heb je geen tuin, dan kan de wormenbak je helpen om je keukenafval te composteren. Mensen met een grote tuin kunnen zelf een compostbak in elkaar timmeren. Het compostvat, een compostbak of een wormenbak zijn te verkrijgen op het containerpark.

Werkwijze

Plaats het compostvat of -bak op een halfzonnige plaats in de tuin en niet te ver van de keukendeur. De bodem van het compostvat plaats je het best op een verharde (stenen of liever een houten pallet), vlakke ondergrond. Om een goede luchtcirculatie te bekomen leg je in de grond best een laag grof materiaal (stro, kleine takjes, gesnipperd snoeihout,....), ook bruingoed genoemd. Vervolgens vul je het compostvat dagelijks bij met kleine hoeveelheden keuken- en tuinafval. Om het composterende materiaal luchtig te houden gebruik je best ook de beluchtingsstok. Dit is een soort haak die één of twee keer op verschillende plaatsen in het compostvat wordt gestoken, een kwartslag gedraaid en er vervolgens weer uit wordt getrokken. Het beluchten is noodzakelijk voor de goede werking van je compostvat (minimum wekelijks beluchten).

Afvalarm tuinieren

Een echte tuinliefhebber zorgt voor zo weinig mogelijk afval in zijn tuin en gebruikt (bijna) geen pesticiden. Maar al te vaak hebben we een zeer eenzijdig beeld van een tuin: overal rondom het huis een gladgeschoren gazon, met aan de randen een haag, zodat we geen last hebben van de buren. Jammer genoeg groeien gazon en hagen snel. Handenvol werk dus, en een berg tuinafval.

Het kan ook anders. Minder werk en meer plezier met een afvalarme tuin, zonder dat je er daarom een wildernis of bos van maakt. Er zijn eenvoudige trucs waarmee je het tuinafval sterk kunt beperken of zelfs helemaal wegwerken.

In het bijgevoegde document krijg je een aantal mogelijkheden die afhankelijk van je tuin, smaak en mogelijkheden zeker haalbaar zijn. Probeer ze uit! Je vrije tijd en je portemonnee zullen er wel bij varen!

 

Meer Info & bijlagen

Afvalarme tuin - 148 Kb Afvalarme tuin 148 Kb

Foto's