BE-Alert: meteen verwittigd bij een noodsituatie

Dirk Frimout

Astronaut

° Poperinge, 21 maart 1941

Dirk Frimout werd geboren op de plaats waar vandaag het Nationaal Hopmuseum gevestigd is. Na het behalen van zijn diploma als Ingenieur Elektronica  en van zijn doctoraat in de toegepaste fysica aan de Universiteit van Gent, vertrok hij naar Colorado om een postdoctoraat te behalen in een laboratorium van atmosferische en ruimtelijke fysica. Tot 1978 werkte hij in het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie.  Na zijn studies als burgerlijk ingenieur promoveerde hij tot doctor in de Toegepaste Wetenschappen.

In 1977 stelt hij voor het eerst zijn kandidatuur als astronaut. Vijftien jaar later was hij de eerste Belg in de ruimte.  In het kader van een missie van de NASA maakte hij op 24 maart 1992 deel uit van de vlucht STS-Atlantis 45 rond de aarde.  Hij was er verantwoordelijk voor de wetenschappelijke proeven die werden uitgevoerd. De in hoofdzaak Amerikaanse bemanning bestond verder nog uit vijf mannen en een vrouw. De missie Atlas-1, gericht op observatie van de aarde, eindigde op 2 april 1992.

Dirk Frimout zag een jongensdroom - een ruimtevlucht maken - in vervulling gaan.   Zijn prestatie kon rekenen op het enthousiasme van alle Belgen. Hij werd geëerd met de graad van Grootofficier in de Leopoldsorde.  Hij ontving ook de titel van burggraaf.

Tussen 1993 en 1998 werkte hij bij Belgacom aan het hoofd van een groep onderzoekers, die actief is op het terrein van de telefonie. In juli 1998 tekende hij een contract bij de Stichting die zich bezighoudt met de niet lucratieve activiteiten van doctoraat in de toegepaste fysica aan Flanders Language Valley. Hij stond aan het hoofd van FLV Education, waar hij voor permanente vorming verantwoordelijk was.

 

Foto's

  • Dirk Frimout - Ruimteveer Atlantis
  • Dirk Frimout - Bemanning ruimteveer Atlantis
  • Dirk Frimout - Geboortehuis in de Gasthuisstraat
Dirk Frimout

Op deze pagina

Aanverwante Info