BE-Alert: meteen verwittigd bij een noodsituatie

Louis Delbeke

Kunstschilder

° Poperinge, 9 februari 1821 - † Schaarbeek, 25 februari 1891

Louis Delbeke studeerde aan de academie voor Schone Kunsten van Ieper, Brussel en Antwerpen. Hij schilderde historische taferelen, genrestukken en portretten. In 1850 won Delbeke de prestigieuze Prix de Rome, een aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars waardoor hij enkele jaren in Italië kon rond reizen en bij vooraanstaande schilders in de leer te gaan. Nadien vestigde hij zich in Brussel en kreeg er erkenning voor zijn realistische schilderstijl. Als dank voor de verleende steun tijdens zijn studies schonk Delbeke in 1855 aan de stad Poperinge het schilderij De verrijzenis van Lazarus. Hij werd tewerkgesteld bij de Nederlandse historieschilder Lawrence Alma-Tadema onder wiens invloed hij veel aandacht aan de geschiedenis van onze voorouders besteedde. In 1868 maakte hij in die context dan ook het werk De druïden.

Het meest bekend waren echter zijn wandversieringen van de Hallen van Ieper, aangebracht tussen de jaren 1881 en 1891. Door de verwoesting van de stad tijdens de Eerste Wereldoorlog werd dit werk echter vernietigd. Tijdens deze periode schilderde hij ook op groot canvas Les droits de la Commune d'Ypres. Delbeke maakte ook naam als schrijver van kunsttheoretische boeken waarin hij blijk gaf op de hoogte te zijn van de contemporaine internationale opvattingen over iconologie en esthetiek. Zo was hij de auteur van het spiritualistisch boek L'Harmonie universelle et omniverselle et l'Absolu dat religieuze invloeden combineerde met het neoplatonisme en de Franse eclectische school. Ook in zijn andere bekende werk Le fond de la boite de Pandore ou le sphinz évangélique analyseert Delbeke de betekenis en vormgeving van een hele reeks invloeden op de hedendaagse kunst, gaande van de afgod van de tempeliers Baphomet tot de bijbelse Jacobsladder of het oosterse enigma van de sphinx.

Tekst met dank aan Thomas D'haeninck

Meer info:

Gustave Vanzype, Maitres D'hier: Leys, Eugène Smits, Boulenger, Stobbaerts, Dewinne, Artan, Verwée, Agneesens, Delbeke ; Illustré De Neuf Reproductions, Brussel, 1922.

René Buckinx, Kunstschilder Louis Delbeke, Brussel, 1950.

Van Gustaf Wappers Tot Henri Leys : Enkele Belgische Meesters Uit De Romantiek. Koninklijke musea voor schone kunsten van België. Brussel, 1973.

Jan Dewilde, Louis Delbeke: 1821-1891. Tentoonstelling, 15 juni – 15 september 1991. Stedelijk Museum Ieper, Ieper, 1991.

 

Foto's

  • Louis Delbeke - Geboorteakte (9 februari 1821)
  • Louis Delbeke - De verrijzenis van Lazarus
  • Louis Delbeke - Titel onbekend
Louis Delbeke

Op deze pagina

Aanverwante Info