BE-Alert: meteen verwittigd bij een noodsituatie

Watou

Watou

Brouwersdorp

Watou is vooral bekend als kunst- en brouwersdorp. Twee ambachtelijke brouwerijen leveren een uitgebreide selectie streekbieren, en het Brouwersmonument (A. Vandroemme, 1982) bevestigt deze stelling. 

Kunstdorp

In juli en augustus vormen diverse locaties in het dorpscentrum de tentoonstellingsruimte voor poëzie en moderne kunst tijdens het jaarlijkse Kunstenfestival.

Festival van het Gregoriaans

De Sint-Bavokerk is dan weer het trefpunt voor de gregoriaanse gezangen tijdens het driejaarlijkse internationaal Festival van het Gregoriaans.

Zie: www.festivalwatou.be.

Bezienswaardigheden

Diverse centrale figuren schonken Watou een blijvend aandenken: de Communicatiepaal (Prof. Beeckman, 1985), het Claussilhouet (R. Raveel, 1993) en het Watou-mozaïek (H. Heyrman, 1988).  De 'bonde', gebruikt bij de visvangst, symboliseert Watous jumelage sinds 1985 met Mezières-en-Brenne, een waterrijk gebied in het Franse departement Indre. Het kunstwerkje werd in 2013 in het Brennepark, het nieuwe bufferbekken langsheen de Warandebeek, geplaatst.

Op één van de hoogste punten van Watou, de Fazantheuvel (62 m) in de Stoppelweg, werd op 30 april 2000 een oriëntatietafel geplaatst.

Praalgraven in kerk

In de Sint-Bavokerk tref je de twee praalgraven aan van de eerste graven van Watou, Karel van Ydeghem en Maria van Cortewyle en van de mysticus K.L. Grimminck.  Van het kasteel uit 1620, waar ooit Lodewijk XIV met gevolg overnachtte, bleef alleen de toegangspoort over na de verwoesting in 1793 door generaal Van Damme, geboren in Cassel. 

 

Nuttige Links

Watou 
Website Watou  
Bewonersplatform Watou 

Foto's

  • Sint-Bavokerk Watou Poperinge
  • De Bonde Watou Poperinge Kunst
  • Het Claussilhouet - HUGO CLAUSBEELD WATOU Poperinge
  • Hommelbier brouwerij Van Eecke Watou
  • Brouwerij Sint-Bernardus - Sint-Bernardus Brouwerij Watou 3
  • Kunst- en poŽzie - Watou Kunstenfestival 2012 Poperinge