BE-Alert: meteen verwittigd bij een noodsituatie

Reningelst

Reningelst

Reningelst heeft één kerk, de Sint-Vedastuskerk. In 1568 werden de drie priesters van Reningelst vermoord omwille van de godsdienstoorlogen toen. De kerk werd in 1583 in brand gestoken door Ieperse Geuzen. Na de herstelling kreeg de kerk haar huidige uitzicht (omstreeks 1623).

Verschillende stukken uit het kerkmeubilair behoren tot de belangrijkste kunstschatten in de Westhoek, o.a. de preekstoel, de communiebank, de lambrizering en het orgelbuffet. Alle dateren uit de 18de eeuw.

In het voormalige gemeentehuis is de geschiedenis van Reningelst weergegeven op een glasraam.

Reningelst is ook het dorp waar de fiets centraal staat, het is een wielerdorp. Jaarlijks worden tijdens de kermisweek een aantal belangrijke wielerwedstrijden georganiseerd. De 'Acht van Reningelst' dankt onder meer haar naam aan het op een 8 lijkende parcours.

Tot in de jaren zestig (20ste eeuw) werd in het dorp nog een bier gebrouwen: De Rookop. Aan de voormalige brouwerij Sint-Joris is nu een nieuwe toekomst gegeven: de kinderbrouwerij is een familiekroeg waar jong en oud het spelend kind in zich opnieuw naar boven haalt.

Hier bekijk je de site van de deelgemeente

 

Meer Info & bijlagen

Brochure Reningelst 2011 - 1.4 Mb Brochure Reningelst 2011 1.4 Mb
Projectdefinitie dorpskernhernieuwing Reningelst - 37.3 Mb Projectdefinitie dorpskernhernieuwing Reningelst 37.3 Mb
Ontwerpen artistieke centrumpunten Poperingse woonkernen - 5.1 Mb Ontwerpen artistieke centrumpunten Poperingse woonkernen 5.1 Mb
Herwaarderingsplan dorpsgezicht Reningelst - 9.9 Mb Herwaarderingsplan dorpsgezicht Reningelst 9.9 Mb

Nuttige Links

Reningelst 
Website Reningelst 
Bewonersplatform Reningelst 
De Kinderbrouwerij 

Foto's

  • Reningelst dorp Poperinge
  • Sint-Vedastuskerk Reningelst Poperinge
  • achtergrond