Helleketelbos
BE-Alert: meteen verwittigd bij een noodsituatie

Keuzemenu als we hulpdiensten bellen

"Voor ziekenwagen of brandweer, druk 1. Voor politie, druk 2." Wie vanaf 1 oktober in de provincie West-Vlaanderen een noodnummer belt, zal die keuze moeten maken.

Het keuzemenu zal te horen zijn ongeacht of er naar 112 (ambulance en brandweer) of 101 (politie) wordt gebeld. De maatregel moet vermijden dat de calltakers de oproepen moeten doorschakelen. Achter de nummers 112 en 101 gaan immers twee verschillende structuren voor het beheer van noodoproepen schuil: een voor medische hulp en de brandweer, de andere voor de politie

Van zodra de beller zijn keuze maakt, wordt hij doorgeschakeld naar een operator van de juiste noodcentrale. Als er geen cijfer wordt ingetoetst, wordt de boodschap één keer herhaald en daarna wordt de beller automatisch doorgeschakeld naar de noodcentrale. De operator kan dan nog steeds naar het juiste oproepcentrum doorschakelen.

Op basis van de resultaten van het testproject zal in de komende maanden beslist worden of het systeem naar het hele land moet worden uitgebreid.


Beluister hier het audiofragment

  • Noodnummer 112 voor brandweer en ambulance.
  • Keuzemenu als we hulpdiensten bellen
Terug naar nieuws