Poperinge, kei van een stad
Stappenclash BE-Alert: meteen verwittigd bij een noodsituatie

Opruimen maakt je woning brandveiliger

Het is niet altijd een pretje die jaarlijkse lenteschoonmaak, maar het helpt wel je huis brandveilig te maken. Door je huis op te ruimen verminder je de brandlast in je woning. Reden te meer om er in te vliegen. We geven je alvast 10 tips om je op weg te helpen.

 1. Doe alles wat je niet meer gebruikt weg. Alles wat je bewaart vormt een extra brandlast in je woning, waardoor een brand zich sneller kan verspreiden.
 2. Hou de gangen vrij. Wanneer het brand in huis moet je snel kunnen vluchten en de vluchtroute moet zo lang mogelijk begaanbaar zijn. Dus geen rommel in de gang.
 3. Zet nooit spullen voor een deur en zorg dat je de ramen kan openen. Probeer hier een evenwicht te vinden tussen inbraakbeveiliging en brandveiligheid.
 4. Zorg er ook voor dat je vaste plek bij de deur hebt voor je huissleutels en dat je daar in geval van nood snel aan kan.
 5. Het is goed blusmiddelen in huis te hebben, maar dan moeten ze wel bereikbaar zijn. Het heeft geen zin een blusdeken ergens onderaan de kast te hebben, terwijl je er snel aan moet kunnen als je frietketel in brand staat.
 6. De kachel of haard heeft goed dienst gedaan deze winter? Vergeet niet dat je je schoorsteen jaarlijks moeten laten vegen door een vakman wil je een schouwbrand voorkomen.
 7. Laat ook je gas- en elektriciteitsinstallaties nakijken door een vakman, volgens de wettelijke bepalingen (elke 25 jaar).
 8. Rookmelders moet je niet enkel tijdens de lenteschoonmaak reinigen, maar maandelijks met een droge doek. Schilder deze nooit mee met het plafond.
 9. Om keukenbranden te voorkomen maak je kooktoestellen zoals fornuis, oven en dampkap goed schoon om vetophoping te voorkomen. Want door dat vet kan een eventuele brand zich sneller verspreiden.
 10. De droogkast staat op de eerste plaats van elektrische apparaten die brand kunnen veroorzaken. Reinig de filter van je droogkast na ieder beurt en maak jaarlijks de luchtafvoerbuis schoon.
 • De rookmelder correct plaatsen.
 • Opruimen maakt je woning brandveiliger - De droogkast.
Terug naar nieuws