Poperinge
Winter in Poperinge Vuurwerk, hou het vooral veilig BE-Alert: meteen verwittigd bij een noodsituatie

Tentoonstelling Joseph Dezitter

De dienst Cultuur en het Comité Flamand de France organiseren een tentoonstelling over Joseph Dezitter. Het publiek krijgt er aquarellen, tekeningen, gravures, schilderijen, originele gepubliceerde en niet-gepubliceerde werken, documenten en meubels met sculpturen van de gewezen Frans-Vlaamse kunstenaar te zien, alsook tekeningen van z’n vader Alfred.

Joseph Dezitter werd geboren op 29 november 1883 in Bollezeele. Hij overleed op 17 augustus 1957 in Malo-les-Bains (Malo-Terminus). Hij was artiest, historicus en redenaar en maakte meubels met opvallende decoraties van belforten, reuzen en wapenschilden of met mooie sculpturen van historische scènes zoals de slag bij Texel. Hij was tekenaar en aquarellist en maakte houtgravures waarmee hij zijn boeken verfraaide. In die boeken schreef hij onder andere over monumenten uit z’n regio: Nos derniers Moulins (1938), Les Maisons rustiques (1944), Les Chapelles rustiques de Flandre (1949), L’Âme flamande à Bergues-Saint-Winoc, L’Église de Bourbourg. Sommige van z’n boeken zijn nooit uitgegeven, zoals Notes sur l’Art à Bergues en Le vieux Bergues (1925).

Joseph Dezitter kwam voort uit een dynastie van hooggekwalificeerde ambachtsmannen en amateurkunstenaars. Hij kreeg de prix Verly voor zijn hele oeuvre. Alfred Dezitter – Josephs vader – was schilder en tekenaar. Zijn werk ging vooral over het in die tijd pas veroverde Algerije. Samen hebben Alfred en Joseph kostbare aantekeningen verzameld over de Vlaamse architectuur.

Verder was Joseph tekenleraar aan verschillende scholen in Bergues (St.-Winoksbergen). Hij was ook gemeenteraadslid. Hij hielp priester Lamps met z’n historische opzoekingswerk en was goed bevriend met fotografe Jeanne Devos, voor wie hij een grote inspiratiebron was wat haar stijl betrof.

Hij oefende zijn metier van ebenist uit bij de firma Lootens in Rosendaël (Duinkerke). Vanaf 1942 hielp hij gedurende een tiental jaar zijn zoon Jean die een atelier had geopend in Bourbourg. Daarna ging hij wonen in Malo-Terminus, tot aan zijn dood.

Openingsuren:

Vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 maart 2014 van 10 – 13 u. en van 14 – 17 u.

Maandag 10, dinsdag 11, woensdag 12 en donderdag 13 maart 2014 van 14 – 17 u.

Vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 maart 2014 van 10 – 13 u. en van 14 – 17 u.

 

 

 

Wanneer?Vrijdag 07.03.2014 - Zondag 16.03.2014
Organisatie  , Dienst cultuur en Comité Flamand de France