‘t HOPdrank is een uniek project met een dubbele ambitie: innovatie en verbinding. Het project ‘tHOPdrank’ is een initiatief van Stad Poperinge met de steun van LEADER. LEADER is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling. Dit doen we door samen te werken met de dienst ondernemen, de jeugddienst en het Hopmuseum om nieuwe hopcreaties te onderzoeken.

Kostprijs project: 73 727 euro --> 36 863,50 euro subsidie
Partners: Keurbroederschap - De Witte Ranke en vzw HOP
Duur: 01/01/2025 - 31/12/2026
Wat maakt het project ‘t HOPdrank bijzonder?
We willen alcoholvrije dranken ontwikkelen met hop als basis, een grondstof die vaak met bier wordt geassocieerd, maar zoveel meer te bieden heeft. Terwijl hop zijn rol in het bier blijft spelen, onderzoeken we de vele andere toepassingen van deze veelzijdige plant. In de Verenigde Staten zijn hopwaters al een tijdje populair, en hier in Poperinge werd onlangs een hop-gembersiroop ontwikkeld. Met ‘t HOPdrank willen we verder gaan en de voordelen van hop voor welzijn ontdekken, met als doel een duurzaam streekproduct te creëren dat niet in competitie gaat met bestaande dranken, maar deze juist aanvult en versterkt.
Tegelijkertijd versterken we de band met de lokale gemeenschap
Hop is meer dan een product, het is een deel van de identiteit van Poperinge. Helaas is de verbinding tussen de lokale bevolking en de hopteelt in de loop der jaren verwaterd. Met het project ‘tHOPdrank willen we de trots rond hop weer laten heropleven. We richten ons op jongeren tot 30 jaar, want zij zijn de toekomst van onze cultuur en tradities. Jongeren kunnen zich inschrijven in groepjes van twee à drie personen, waarbij één persoon uit Poperinge moet komen. Binnenkort volgt hier meer informatie over de spelregels en de inschrijvingsmomenten. We bieden hen de kans om het volledige proces te doorlopen, van hopteelt tot het creëren van hun eigen alcoholvrije drank. Ze zullen hun creativiteit en teamwork kunnen tonen in een spannende uitdaging om de perfecte drank te ontwikkelen.
Een leerrijke reis voor de deelnemers
De jongeren nemen deel aan workshops, bezoeken lokale hoptelers en krijgen de kans om samen te werken met experts uit de hopsector, lokale bedrijven en bierkenners. Ze leren alles over hopteelt, productontwikkeling en marketing. Het hoogtepunt? Een prominente plek op de Bier en Hoppefeesten 2026 in Poperinge, met een stand in het Hopmuseum, waar ze hun drank kunnen presenteren en verkopen.
Brede betrokkenheid
Naast de ontwikkelteams organiseren we verschillende open sessies voor alle jongeren, ongeacht of ze deelnemen aan het ontwikkeltraject. Denk aan een hackathon over hop in het Hopmuseum, smaakworkshops en creatieve sessies. Zo geven we jongeren de kans om actief bij te dragen aan het behoud en de promotie van onze lokale hopcultuur.
Wat na het traject?
De recepten die ontstaan uit dit project worden online gedeeld, zodat iedereen thuis aan de slag kan. En voor de teams die hun product zelfstandig op de markt willen brengen, bieden we hen de vrijheid en de nodige ondersteuning. We onderzoeken ook samenwerkingen met andere streekproducenten om kant-en-klare mocktail pakketten te ontwikkelen, waarbij we de korte keten en duurzame productie verder stimuleren.
Toekomstige projecten en nieuwe mogelijkheden
‘tHOPdrank is slechts het begin. We willen de opgedane kennis gebruiken om nieuwe edities van het project te lanceren onder de naam ‘tHOPidee, waarbij we mogelijk nieuwe productcategorieën ontwikkelen, van voedingsproducten tot geurige innovaties. De mogelijkheden zijn eindeloos!