Stadspark Poperinge
BE-Alert: meteen verwittigd bij een noodsituatie Bier & Hoppefeesten

Aanhoudende droogte / watertekort

Ondanks de beperkte neerslag de voorbije dagen, blijft het in West-Vlaanderen uitzonderlijk droog. De weersvoorspellingen geven nog een beperkte neerslag aan op 14 juli, met daarna opnieuw een droge periode tot minstens 20 juli. Het verbod om water op te pompen uit de waterlopen wordt met 14 dagen verlengd.

Behalve de lage waterpeilen is er een bijkomend verontrustend fenomeen. De lange droogteperiode verhoogde het zoutgehalte in het water. Op heel wat plaatsen is het zoutniveau van het water zodanig hoog dat het zelfs als drinkwater niet meer geschikt is. Het is sterk aanbevolen om steeds de waterkwaliteit te laten meten door de waterloopbeheerder alvorens het te gebruiken voor de gewassen en als drinkwater voor de dieren.

Het verbod om drinkwater te gebruiken voor het wassen van auto's en besproeien van het gazon wordt niet verlengd. Wel is er een warme oproep om blijvend spaarzaam met het drinkwater om te springen.

De situatie wordt nauw opgevolgd. Een nieuwe evaluatie is voorzien binnen 14 dagen, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Een overzicht van de maatregelen is beschikbaar via het provinciale informatiepunt www.west-vlaanderen.be/waterschaarste. Ook richtlijnen over het zoutgehalte in het water en de gevolgen voor het drinkwater en de gewassen is er te raadplegen. 

De situatie in Poperinge en de provincie wordt dagelijks opgevolgd en geëvalueerd. Leidraad bij deze beslissingen is om het water voor te behouden voor de meest noodzakelijke toepassingen. Drinkwater voor mens en dier staat hier voorop.


Nog enkele tips om zuiniger met je drinkwater om te springen.

➡️ Een frisse douche is bij warm weer veel doeltreffender dan een lang bad.
➡️ De grond opharken en hakken is even goed als tweemaal sproeien. Hierdoor breekt u de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig.
➡️ Sproei de planten in de tuin met regenwater.
➡️ Begiet uw bloemen en planten op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals 's ochtends vroeg of 's avonds laat.
➡️ Besproei uw gazon niet. U zal merken dat het zich na een periode van droogte sneller herstelt dan u dacht.
➡️ Was uw auto met regenwater of sla gewoon een keertje over.
➡️ Laat 's nachts de kraan dicht. Geef het drinkwaterbedrijf zo de kans om de watertorens en reservoirs opnieuw te vullen. Zo heb je ’s ochtends opnieuw heerlijk fris leidingwater.

  • Verbod op het onttrekken van water.
  • Verbod op het onttrekken van water - kaart ijzerbekken
  • Verbod op het onttrekken van water.

Meer Info & bijlagen

Captatieverbod voor beregening vanuit waterlopen in het IJzerbekken - 466 Kb Captatieverbod voor beregening vanuit waterlopen in het IJzerbekken 466 Kb
Captatieverbod voor beregening vanuit waterlopen voor recreatieve doeleinden in West-Vlaanderen - 269 Kb Captatieverbod voor beregening vanuit waterlopen voor recreatieve doeleinden in West-Vlaanderen 269 Kb
Verbod op het gebruik van water uit het publieke drinkwaternet - 334 Kb Verbod op het gebruik van water uit het publieke drinkwaternet 334 Kb
Verbod op het onttrekken van water (voormalig verbod van de burgemeester) - 655 Kb Verbod op het onttrekken van water (voormalig verbod van de burgemeester) 655 Kb
Terug naar nieuws