Helleketelbos
Poperinge stopt met roken BE-Alert: meteen verwittigd bij een noodsituatie

Wie maakt je wakker als het brandt?

Een wekker maakt je wakker als je moet opstaan, maar wie maakt je wakker als het brandt?

Heel simpel: de rookmelder. Een rookmelder is een klein apparaatje dat tegen het plafond hangt en heel hard begint te piepen als er in huis veel rook hangt zodat je snel uit huis kan vluchten. “Want waar rook is, is vuur”, zegt de rookmelder!

Waar in huis moet de rookmelder hangen?

Het is wel belangrijk dat de rookmelder op de juiste plaats hangt. De belangrijkste plaats voor een rookmelder is in de hal dichtbij de slaapkamers. Rook is namelijk extra gevaarlijk als je slaapt. Want je wordt er niet van wakker en dus merk je ook niet dat het brandt. Met een rookmelder aan de slaapkamers kan je op je twee oren slapen.

Als je meer dan één rookmelder wil ophangen, kan je er ook in de slaapkamers zelf en de woonkamer  ophangen.

De badkamer en de keuken zijn geen goede plaats voor een rookmelder. De dampen van het koken of van een warme douche zien er ook als rook uit voor de rookmelder. Hij zou dan kunnen beginnen piepen, ook al is er geen brand. Dus om vals alarm te voorkomen hangt er best geen rookmelder in de keuken of de badkamer.

Niet vergeten te testen!

Om te weten of de rookmelder nog goed werkt, moet je hem elke maand testen. En daar heb je geen vuur voor nodig! Op de buitenkant van de rookmelder staat een testknop waar je even op moet duwen. Er gaat dan een kort alarm af zodat je weet dat de rookmelder nog werkt.

Je mag alleen niet vergeten om de rookmelder te testen! Schrijf daarom in de  agenda van mama of papa op elke eerste donderdag van de maand : ROOKMELDER TESTEN!!

En als jullie nog geen rookmelder hebben, dan kan jij nu uitleggen wat een rookmelder is, waarvoor die dient en waar die moet hangen! Nu mama of papa snel overtuigen! Want een rookmelder laat je niet stikken!

  • Rookmelder
Terug naar nieuws